Basın açıklamasına CHP Milletvekilleri Jalle Nur Süllü, İbrahim Arslan ve Utku Çakırözer de katıldı. Basın açıklamasını Alpagut-Atalan Madene Hayır Platformu adına Ebru Oktay yaptı.
“Madenin Yarattığı Sonuçlar Ortada”
Ebru Oktay, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu haberin ardından hızla hareket eden Eskişehir'in 30'a yakın sivil toplum kuruluşu ile Alpagut-Atalan Madene Hayır Platformu’nu kurduk. Daha önce Türkiye'nin çeşitli yerlerinde açılan madenlerde gördüğümüz gibi, siyanürlü yığın liçi yöntemi uygulamaları bu altın madeninde de, İç Anadolu'nun Çukurova'sı olarak anılan bu bölgede büyük yıkıma yol açacaktır. Ağaçlarımızın kesilmesi, tarım arazilerinin yok olması, doğa ve yaban hayatının zarar görmesi, su kaynaklarının kuruması ve sağlığımızın bozulması gibi acımasız sonuçlarla karşılaşacağız. Daha önce yapılmış olan madenlerin hem bulunduğu bölgelerde hem de çalışanlar açısından yarattığı etkiler ortadadır.”
“Vatandaşların Sorularını Yanıtladık”
Oktay, konuşmasına devam ederek, “Alpagut-Atalan Madene Hayır Platformu olarak 30 Temmuz 2024'ten bu yana çeşitli etkinliklerle mücadele ediyoruz. İlk etapta, madenin etkileneceği bölgelerde yaşayan ve üretim yapan yurttaşlarımızla görüştük, kurduğumuz teknik ekiple olası tehlikeleri anlattık. Şehrimizde gözeneklerin artmasıyla birlikte protesto gösterileri düzenledik, Esentepe ve Yeşiltepe mahallelerinde kampanyalar yürüttük. Bölgedeki sıcaklık değişimini gösteren bir belgesel çalışmamız oldu. Kurulan birçok pazarda olası tehlikeleri anlatan bildiriler dağıttık ve vatandaşların sorularını yanıtladık. ÇED raporunun kamuoyuna duyurulmasıyla haklının yanında yer aldık. Ancak toplantı öncesinde, Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, katılımcılar ve Alpagut halkına karşı sarf ettiği sözlerle toplantı sürecini engelledi. Toplantı sonunda, usul ve esas ile ilgili itiraz dilekçelerini almadan, usulsüz bir şekilde toplantıyı sonlandırdı ve halkın katılımını engelledi. Platform üyeleri olarak kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduk.” dedi.
“Şirketlerin Değil, Halkın Yanında Olmaya Çağırıyoruz”
Oktay, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Tüm bu çalışma sürecini etkili bir şekilde gerçekleştirmek için 5 Ağustos 2024'ten bu yana çeşitli noktalarda yürüttüğümüz imza standlarından topladığımız 8,000 imza dilekçesinin bir kısmını usul gereği geçerli kılmak için teslim ettik. Bugün burada 4,000'in üzerinde ÇED sonlandırma talebi içeren bireysel itiraz dilekçelerimizi, 'Madeni istemiyoruz' diyerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne teslim edeceğiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nü, bir kamu kurumu olarak bölgesel çıkarları dikkate almaya, şirket ve holdinglerin değil, halkın yanında kalmaya çağırıyoruz.”