Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Eskişehir’de üç belediyenin imzaladığı protokol hakkında değerlendirmelerde bulunan Yuva, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı barınağın inşaatının sona yaklaştığını hatırlattı. Yuva, belediyelerin sokaklardaki can dostları için senkronize olmasının önemli olduğunu ifade etti. Veteriner kliniği açmanın her geçen yıl daha da maliyetli bir durum olmaya başladığına dikkat çeken Yuva, geçmiş yıllara oranla klinik açma maliyetinin yüzde 50-70 oranında arttığını belirtti.
“Büyükşehir’in barınağı bitmek üzere”
Erdinç Yuva konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Burada esas amacımız Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu büyük kapasiteli bir barınak artık sona yaklaşıyor. Orada güzel bir seviyeye ulaşıldı. Bir iki ay önce yüzde 40’lar seviyesindeydi. İnşaat şu anda artık sona doğru yaklaşma eğiliminde. Belediyelerimiz bununla ilgili hazırlıklar yapıyorlar. Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerimizin barınaklarının kapasiteleri ortada. Bu yeni kapasite ile çünkü doğal yaşam alanı var Büyükşehir Belediyemizin. Bu doğal yaşam alanı ile beraber artık bu sokaktaki canlarımızın hizmetleri bu noktalarda yapılacak. Belediyelerimiz de bu konuda protokol imzaladı. Bunlar zaten bizleri mutlu eden şeyler. Kurumların birbiri ile senkronize olması bu anlamda çok iyi.
“Artık veteriner kliniği açmak kolay değil”
Ekonomik koşullar sadece bizim mesleğimiz değil hangi ticari faaliyeti yaparsanız yapın herkesi bir şekilde etkiledi. Tabi ki artık bundan üç beş yıl önce bir klinik açmanın kolaylığı ile şimdikinin kolaylığını karşılaştırırsak, şimdi her şey biraz daha zor. Dükkan kiraları daha da yüksek ve ondan daha çok önemli olan ise bizim bu klinikleri kurulum maliyetlerimiz.
“En az yüzde 50-70 oranında bir artış var”
Biz bu kliniklerimizi önceden kurduğumuz maliyetlerle şimdikini karşılaştırdığımız zaman arada çok ciddi farklar var. Yeni bir klinik açmak, yeni bir klinik kurmak eskisi kadar kolay değil. En az yüzde 50 artış var. Kolay değil artık. En az yüzde 50, yüzde 70 oranında bir artış var kuruluş maliyetlerinde.
“Gelişmekte olan mahallere klinikler açılmalı”
Şehir merkezinde klinik sayımız yeterli. Biz istiyoruz ki oda olarak, şehrimizin yeni gelişmekte olan mahalleleri var. Yeni gelişmekte olan mahallerinde odamıza gelen meslektaşlarımıza o noktaları söylüyoruz. Hizmeti de şehre daha iyi yaymak adına yeni gelişen mahallelere yönlendirmeye çalışıyoruz meslektaşlarımız.
“Türkiye’de 33 veteriner fakültesi çok fazla”
Türkiye’de 33 tane veteriner fakültesi var. Bu sayı çok fazla. Çok fazla olduğu için de yılda 3 bin mezun veriyoruz. 3 bin mezunu aritmetik olarak böldüğünüzde her şehre bir yansıması var. Bu yansımalar ister istemez bu evlatlarımız, bu çocuklarımız ya kamu kurumlarına girmek istiyorlar ya da klinik açmak istiyorlar. Ama klinik açmak da ekonomik olarak zor. Bu yüzden yeni mezun arkadaşlarımız klinikte çalışıyorlar.”