Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Üyesi ve Çevre Koordinatörü Dr. Caner Zanbak moderatörlüğünde düzenlenen “Dünyanın ve Türkiye’nin Stratejik ve Kritik Maden Mineralleri” panelinde sunum yapan Rallas, Türkiye’nin maden stratejisi ve vizyonu hakkında katılımcılarla bilgi ve görüşlerini paylaştı. Panelde özellikle endüstriyel minerallerin yeşil dönüşümdeki önemi ve stratejik konumları üzerinde duran Rallas, Eskişehir Bor Platformu’nun çalışmalarını da aktardı. Endüstriyel minerallerin Türkiye ekonomisindeki yeri ve Eskişehir’in bu alandaki rolü de vurgulandı. Rallas, Eskişehir Bor Platformu’nun sürdürülebilir projeler geliştirmekteki kararlılığını katılımcılarla paylaştı.
Rallas, teknolojinin gelişmesi ve endüstrilerdeki taleplerin değişmesiyle birlikte birçok mineralin artan stratejik önemine dikkat çekerek, "Eskişehir Bor Platformu olarak, ülkemizin doğal kaynaklarını, akıl ve bilimin ışığında, katma değerli hale getirecek stratejik adımları atmaktan mutluyuz. Bu, bizim için sadece sosyal sorumluluk değil, çocuklarımızın geleceği için üstlendiğimiz bir görevdir” dedi.
Türkiye Madencilik Kongresi ve Fuarı sonrasında değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Bor Platformu Sözcüsü Umut Rallas; şunları ifade etti: “Eskişehir Bor Platformu olarak 2023 yılının Mart ayında çıktığımız bu değerli yolculukta, bugün ülkemizde madencilik özelinde düzenlenen en prestijli buluşmalardan biri olan Türkiye Madencilik Kongresi ve Fuarı’nda üç gün süren fuar ve düzenlenen panellerde tek Eskişehirli olarak şehrimizi temsil etmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bor Platformu olarak yer aldığımız fuarda standımızda projelerimizi aktardığımız sektör temsilcilerinin yoğun ilgisi ve önümüzdeki süreçte mutlaka katkı sağlamak istediklerini belirtmeleri de doğru adımlar attığımızı gösteriyor. Yer altı zenginliklerimiz ancak ve ancak akademi, sanayi ve kamuoyu iş birliğinde katma değerli ürünlere dönüşebilir. Platformumuzun da tüm amacı, bu katma değer zincirini oluşturan tüm paydaşları bir araya getirerek somut çıktılar elde etmektir.”
Etkinlikte platform üyeleri; Eskişehir Maden Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilcisi Gamze Yaş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Ece Kundak ve ESGİAD Üyesi Ahmet Can Sucuoğlu Eskişehir Bor Platformu’nu temsilen yer aldılar.
ESGİAD önderliğinde kurulan Eskişehir Bor Platformu’nun, Eskişehir’in en önemli yer altı kaynağı olan bor mineralini daha katma değerli hale getirecek uç ürün üretimini destekleyerek, hem şehir hem de ülke ekonomisine kazandırmayı hedefleyen çalışmaları sektördeki birçok paydaş tarafından ilgiyle takip edilmeye devam ediyor.