Sosyal belediyecilik anlayışla hizmetlerini sürdüren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek eli uzatmaya devam ediyor.  Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Hale Kargın, belediyenin sosyal hizmetler alanında hangi yardımları yaptığını Eskişehir Net’ten Ayşe Kaytan Uçak’a anlattı.  
Türkiye’de, iktidarın yoksullukla mücadele politikasının yoksulluğu yeniden üretmeye yönelik olduğunu söyleyen Kargın, insanları sosyal yardım bağımlılığından kurtarmak ve kendi kendine yeter hale getirebilmek için eğitim, istihdam ve bakımevleri yatırımları gibi yoksullukla mücadele araçlarının etkin kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. 

“KENDİMİZİ SOSYAL YARDIM YAPAR HALDE BULDUK”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdikleri sosyal destek projeleri ile ihtiyaç sahibi Eskişehirlilerin her yaştan, her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Kargın, “Bugün yerel yönetimlerin başka şeyler konuşması gerekirken, sosyal yardımları konuşmak mecburiyetinde kalıyor. Pandemi, deprem, ekonomik kriz… Kendimizi neredeyse sadece sosyal yardım yapar halde buluyoruz” dedi. 

SOSYAL YARDIM BÜTÇESİ 5,5 KAT ARTTIYOR


Kargın, genel bütçeye oranı yüzde 2,3 olan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bütçesinin hazırlanan taslak bütçede 5,5 kat artırılarak yüzde 13 oranına ulaşacağını açıkladı.  “Yoksullukla mücadelede sadece belediyeleri aracı olarak görmek yeterli değil” diyen Kargın, şunları söyledi: “Biz kamu harcamalarını ekonomik, verimli ve etkin kullanmaktan sorumluyuz ancak bize ayrılan bütçenin de sınırı var. Kaldı ki belediyeler bütün bütçesini sosyal yardıma ayıramaz, böyle olsa dahi ihtiyaçlara yetemeyecek durumdayız. Bu konudaki mağdurlardan biri vatandaş ise diğeri yerel yönetimlerdir. Devletin işini yapmaya çalışan yerel yönetim anlayışını ve derinleşen yoksulluğu yeniden ve yeniden üretmek istemiyoruz.” 

ESKİŞEHİR’İN YOKSULLUK SIRALAMASI

Türkiye’deki yoksulluk bandında Eskişehir’in mevduat hesabı toplamına göre 19’ncı sırada olduğunu belirten Kargın, bu konuda yerelde saha araştırması yapan akademisyenin olmadığına dikkat çekti.  Eskişehir’in, Türkiye’deki yoksulluk bandındaki yerini tam olarak bilemediklerini aktaran Kargın, “Orta sınıf ortadan kalktığı için çoğunluk alt bantta, yani yoksulluk sınırında. Herkes birbirine yakın. Çok zengin ve çok yoksulların fazla sayıda olmadığı bir şehrimiz var. Kendi kaynakları ile ancak kendine yetebilen bir haldeyiz ama her şeye rağmen tüm gücümüzle ve öz kaynaklarımızla yatırım yapmaya ve sosyal politikalarımız doğrultusunda hemşerilerimizin ve ülkemizi güçlendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SOSYAL DESTEK SÜRECİ NASIL İŞLİYOR? 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde sosyal destek sürecinin nasıl işlediği hakkında bilgi veren Kargın, “En güçlü olduğumuz alanlardan birisi de sosyal inceleme. Hiçbir ayrım ve kayırma yapmadan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına bakarak yardım alacak kişileri tespit ediyoruz. Sosyal yardım için ön değerlendirme sonrası uygun görülen haneleri kapsamlı bir şekilde inceliyoruz” diye konuştu.  

20 BİNE YAKIN HANE SOSYAL YARDIM ALIYOR 


Eskişehir’de, belediyeden sosyal yardım alan kişi sayısının 20 bin haneye yaklaştığını söyleyen ve bu rakamın ilerleyen günlerde daha da artacağına işaret eden Kargın, “İnsani ihtiyaçlara ait tüm yardım kalemlerinde vatandaşlarımızın yanında olmaya gayret gösteriyoruz. 4 bine yakın vatandaşımıza gıda yardımı yapıyoruz. Belediyemizden toplam sosyal yardım alan hane sayısı 20 bine yaklaştı. İki yıl önce bu rakam 14 bindi... Bundan sonraki süreçte bu sayının artacağını düşünüyoruz. Çünkü artmaması için sosyal bir politika yok” dedi. 

SOSYAL DESTEK KART UYGULAMASI 

Hale Kargın, ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen vatandaşların, temel ihtiyaç malzemelerini kendi tercihlerine göre istediği marketten satın alabilmeleri amacıyla uzun süre önce hayata geçirilen ‘sosyal destek kart’ uygulamasından bahsetti. Kargın, “Daha önce sosyal destek kartlarına yılda dört kez yapılan yüklemeleri artık yılda altı kez yapacağız. Sosyal destek kartı olan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın bakiyeleri iki ayda bir güncellenecek. Sosyal destek kartını kullanamayan hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlarımız için de ihtiyaç duyduğu malzemeleri evlerine götürüyoruz.  Sosyal yardımda bulunmak isteyen bütün hali vakti yerinde olan vatandaşlardan tek isteğim, yardım kolisi şeklinde değil alışveriş kartı ile destek olmaları. Kart ile destek, bizleri sevkiyat ve depo için harcama yapmaktan kurtarıyor” ifadelerini kullandı.  

GIDA BANKASI BAĞIŞÇILARI BEKLİYOR

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet verecek Gıda Bankası’nın bağışçılardan gelecek ayni yardımları beklediğini söyleyen Kargın, “Eskişehir’de yaygın bir kurumsal bağış yapma kültürü maalesef yok. Bağış yapmak isteyenler de dini bayramlarda ve afetlerde bağış yapıyor. Bu kültürü geliştirmek yine bizim elimizde. 
Biz Gıda Bankası için hazırız, depolarımız da hazır. Duyarlı kurum ve kuruluşlarımızdan gelecek bağışları bekliyoruz. Bağışlar gelirse depolarımız dolacak. Pek yakında market de açacağız. Gıda Bankası’nda gıda, temizlik, giyim, yakacak, hijyenik, medikal vb. malzemeler olacak” dedi.    

AŞEVİNDE KAPASİTE ARTIŞI 

Kargın, ihtiyaç sahibi vatandaşların günlük sıcak yemek ihtiyacını karşılayan Büyükşehir Belediyesi Aşevi’nin günde 1500 kişiye hizmet verdiğinden bahsetti. Talebin her geçen gün arttığını, o yüzden de Aşevinin kapasitesini en az iki katına çıkarmayı planladıklarını aktaran Kargın, “Belediye Başkanımız Ayşe Ünlüce’nin talimatıyla sosyal inceleme kriterlerini biraz daha esnetmeyi ve mutfak kapasitesini artırmayı, böylelikle daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.  

HALK LOKANTASI YEMEK SATIŞ NOKTASI GELİYOR

Halk Lokantasının Eskişehir genelinde 10 noktada vatandaşa uygun fiyata yemek satışı hizmeti vereceğini anlatan Hale Kargın, “Eskişehir’in değişik noktalarına en az  10 tane Halk Lokantası Yemek Satış Noktası yerleştireceğiz. Halk Lokantalarına gidemeyen kişiler evlerine yakın olan satış noktasından sıcak yemek satışı hizmeti alacak.  Planlamalar devam ediyor. Kısa sürede faaliyete geçirmiş oluruz.” dedi. 

ÖĞRENCİLER İÇİN BARINMA EVİ

Üniversite eğitimi için Eskişehir’e gelen öğrencilerin barınma sorununa katkıda bulunmak amacıyla geçici barınma evi hizmeti vereceklerini duyuran Kargın, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimize eğitim almak için gelen ve barınma ihtiyacı olan kız öğrenciler için konaklama tesisi açıyoruz.  Eğitim amacıyla şehir dışından ve Eskişehir kırsalından gelen, sosyal inceleme ile sosyo- ekonomik yönden dezavantajlı olduğu tespit edilen kız öğrencilere; güvenli, sağlıklı ve huzurlu şartlarda barınma imkanı ve toplumsal hayata katılım alanında destek sağlayacağız” ifadelerini kullandı.  

MOBİL AŞEVİ DEVREYE GİRİYOR

Olası afetler için tasarlanan ve tek seferde 1500 kişiye yemek verebilecek kapasitede olan “Mobil Aşevini”, afetler dışında günlük yemek ihtiyacı için de kullanacaklarını anlatan Kargın, şunları belirtti: “Mobil Aşevinin başlangıç noktası afetlerdir. Ancak şimdi aşevi görevi görecek. Mevcut aşevimizin kapasitesi ile birlikte toplamda 3000 ihtiyaç sahibi kişiye yemek dağıtımı yapabiliyor olacağız. Ayrıca, Zihinsel Engelli Gündüz Yaşam Merkezi’mizde bulunan endüstriyel mutfağımızı da devreye almak için planlamalarımız sürüyor. Elimizdeki tüm mutfakları seferber edeceğiz” dedi. 

EMEKLİYE SOSYAL DESTEK 

Ekonomik olarak zor günler geçiren emeklilere destek olmak amacıyla yürüttükleri çalışmalardan bahseden Kargın, “Yine Belediye Başkanımız Ayşe Ünlüce’nin talimatıyla en düşük emekli maaşı alan her emekliyi, sosyal yardım kapsamına alıyoruz. Sosyal destek kartından başka, emeklilerimizin sosyal hayata katılımlarını desteklemek için de parklarımızla, Emek Kafelerimizle, turistik şehir gezileri ile kendilerinin yanlarında olacağız” ifadelerini kullandı.  

KADINLARA ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ

Kargın, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında faaliyete alınan ve bugüne kadar 50 bine yakın kadına danışmanlık ve eğitim hizmeti veren Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin, psikolojik danışmanlık, beslenme ve diyet danışmanlığı, hukuki danışmanlık ve genel danışmanlık hizmetlerine, Eskişehir Otogarı’nda açacağı danışma birimi ile nicelikte ve nitelikte çoğalarak devam edileceğini bildirdi.  

EKOLOJİK KREŞ GELİYOR

Büyükşehir Belediyesi olarak 3-6 yaş arası çocukların okul öncesi eğitimini çevreci bir yaklaşımla desteklemek, iklim değişikliğine uyum prensiplerini içeren özelleşmiş çocuk müfredatı ile hizmet verecek olan ilk Ekolojik Kreşi Sivrihisar’da açacaklarını duyuran Kargın, şunları belirtti: “Bu vesileyle, il merkezinde 4 noktada, ilçelerde 6 noktada hizmet veren 3-6 yaş Oyun Evlerimiz ekolojik kreşin çalışma prensiplerine uyumlu hale getirilerek hizmetine devam edecek.” 

PARKLARDA YATAN İNSAN YOK 

Eskişehir’deki evsizlere yönelik belediyenin sağladığı hizmetten de bahseden Kargın, şunları ifade etti: “Evsizler için anlaşmalı olduğumuz bir apartımız var. Eskişehir’de evsiz sayısı çok değil ancak sürekli aynı kişiler, aynı sayıda kalıyor. Eskiden kalan sayısı sekize kadar düşerdi, pandemiden itibaren 16’dan aşağıya düşmüyor. Hükümet politikaları nedeniyle bu da bir yaşam şekli haline gelmiş, sosyal hizmete bağımlılık artmış durumda. Parklarda yatan insan yok. Bu da nispeten kendimize yetebildiğimizi gösteriyor.”

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak