Güneş enerjisi santrali kurulumu için arazi satın alan ve dolandırıldıklarını düşünen birçok mağdur, savcılığa suç duyurusunda bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren bir holdingin büyük bir dolandırıcılık ağı kurduğunu ortaya çıkardı.

Savcılık, söz konusu şirketin faaliyetlerini incelemek için Mali Suçları Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) rapor talep etti. Soruşturma çerçevesinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, "Örgütlü Nitelikli Dolandırıcılık" suçlamasıyla şirket çalışanları üzerinde teknik ve fiziki takip başlattı. Türkiye genelinde pek çok mağdurun bulunduğu ve dolandırıcılık eylemlerinin yaygın olduğu belirlendi.

İddialara göre, şirket sahipleri, yatırımcılara 5 ile 10 yıl arasında kira ödemesi yapacaklarını vaat ederek dolandırıcılık gerçekleştirdi. MASAK'tan alınan raporlar doğrultusunda, firmaların kazancı ile gideri arasındaki yaklaşık 178 milyon lira farkın suç niteliğinde olduğu tespit edildi. Güray A. isimli şahsın sahibi olduğu firmanın yanı sıra, 30 civarında paravan kuruluş ve benzer unvanlara sahip kooperatiflerin kurulduğu, bu yapıların sosyal medya üzerinden yatırımcı çekmeye çalıştığı belirlendi.

Yapılan sosyal medya paylaşımları sayesinde Türkiye genelinde birçok mağdur olduğu saptandı. Mağdurlar, başlangıçta düzenli kira ödemeleri alırken, bir süre sonra firmayla bağlantı kuramadıklarını bildirdi.

Teknik ve fiziki takiplerin ardından, İstanbul, Ankara, İzmir, Düzce, Eskişehir, Adıyaman, Kütahya, Ordu, Sivas ve Edirne'de eş zamanlı operasyon düzenlendi. 48 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, cep telefonları ve şirketle ilgili çok sayıda belge ele geçirildi. Gözaltına alınan kişiler, sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü ve zanlıların ifadeleri alınmaya devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı