Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerdeki yeşil alanların tasarımında iklim değişikliğine dayanıklı, yöreye uygun doğal bitki türlerinin tercih edilmesini sağlamak amacıyla "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi"ni başlattı. Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'nin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini, iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Bu sayede ülkemizin doğal bitki örtüsüne uygun yeşillendirme çalışmalarının önünü açacağız" dedi.
Proje kapsamında, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illere yönelik bitki rehberleri hazırlandı. Bu yıl içinde Türkiye’nin diğer 5 coğrafi bölgesinin rehberlerinin tamamlanması planlanıyor. İlk aşamada, belediyeler için kullanılabilir hale gelecek rehber sayesinde her ilin iklimine uygun doğal bitkilerle peyzaj çalışmaları yapılması teşvik edilecek.
Bakan Murat Kurum, "Detaylı bir çalışma ile 81 ilimiz için bitki rehberlerini hazırlıyoruz. Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklere göre kaydediyoruz. Bu adımla, Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirme yapılacak" dedi.
Türkiye, 12 binin üzerinde bitki taksonuna ve 3 binden fazla endemik bitki türüne sahip. Bu rehber sayesinde, şehirlerde iklime uyumlu, maliyetleri azaltan ve sürdürülebilir bitki türleriyle peyzaj düzenlemeleri yapılması planlanıyor. Böylece, iklim yapısına uygun olmayan egzotik bitkiler yerine yerel bitkilerle şehirlere doğal ve uyumlu yeşil alanlar kazandırılacak.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, proje ile şehirlerde iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadelede önemli bir adım atılacağını belirtti. Yenigün, "Sürdürülebilir peyzaj uygulamalarıyla şehirlere iklime dayanıklı, kurakçıl ve az su tüketen bitkiler kazandıracağız. Rehber sayesinde, bölgeye uyumsuz bitkiler seçilmeyecek ve doğru bitkilerle nitelikli peyzaj oluşturulacak" şeklinde konuştu.