Depremin ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeği olduğunu belirten İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu; 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve yaklaşık 50 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği Maraş depremlerinden ders alınmasını, iller bazında gerekli tedbirlerin biran evvel hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Eskişehir ilinin de deprem açısından riskli bölge olduğuna değinen İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
ESKİŞEHİR DİRİ FAY HATLARI ÜZERİNDE!
“Eskişehir ilimizde ne yazık ki deprem konusunda risk altındadır. Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanlığının yaptığı açıklamaya göre Eskişehir ile diri fay hatlarının geçtiği 24 ilden biridir. Yapılan açıklamalar doğrultusunda Eskişehirimiz kuzeyinden, güneyine fay hatlarıyla sarılı olup; Eskişehir’de olası bir depremin büyüklükleri de uzmanlar tarafından son günlerde medyada tartışılmaktadır. Eskişehir’de yaşanan son büyük depremin 20 Şubat 1956’da olduğuna değinen uzmanlar, yakın tarihli bir depremin Eskişehir’i etkileyebileceğini ifade etmektedir.
Maraş depremlerinde yaşanan kayıpların, yıkımların; Eskişehir’de yaşanmaması adına gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.”
BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORDU
İYİ Partili Hatipoğlu; Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:
Bakanlığınız tarafından Eskişehir ilimizde olası bir depreme karşı alınan önlemler nelerdir?
Eskişehir ilimizde olası bir depreme karşı alınan önlemlerle ilgili Devlet Planlama Teşkilatına sunulan bir proje ya da Deprem Master Planı mevcuttur? Mevcutsa bu projenin ya da planın detayları nelerdir?
Eskişehir için alınan önlemler konusunda vatandaşlar nasıl bilgilendirilmektedir?
Olası bir depreme karşı afet acil toplanma alanı sayısı kaçtır ve bu alanlar nerededir? Bu alanlarda kullanılacak gıda, su, elektrik, ısınma vb. altyapıların durumu nedir? Olası bir depremde bu alanlar hemen devreye sokulabilecek durumda mıdır?
Eskişehir ilinde son 3 yılda ve yıl bazında depreme yönelik denetlenen konut, bina, işyeri ve yapı sayısı kaçtır? Bunların kaçına çürük raporu verilmiştir? Bu binalar için nasıl bir işlem uygulanmıştır ya da uygulanmaktadır? Kaçı için güçlendirme gerekliliği ya da hafif hasarlı tespiti yapılmıştır?
Eskişehir ilinde kentsel dönüşüm kapsamında kaç bina inşa edilmiş; kaç binanın daha inşası planlanmaktadır? Bunların tamamlanma süreci nasıl işleyecektir?
Eskişehir’de kaç ev ya da işyeri Doğal Afet Sigortası ile sigortalanmıştır? Bu oran Eskişehir’deki toplam ev ve işyerlerinin kaçta kaçına tekabül etmektedir?
Eskişehir’de Sigortalanan ev ve işyerlerinden elde edilen toplam deprem vergisi tutarı (DASK) ne kadardır? Bu tutarın ne kadarı nerede kullanılmıştır?