Eskişehir ili sınırları içindeki Balıkdamı Sulak Alanı’nda Akdeniz Tatlı Su Ekosistemleri için Donörler İnisiyatifi (Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems-DIMFE)’nin mali desteğiyle Doğa Araştırmaları Derneği tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar V. Bölge Eskişehir Şube Müdürlüğü ortaklığında “Balıkdamı Sulak Alanı’nda Doğa Temelli Çözümlerle Herkes İçin Sürdürülebilir Su” projesi yürütülmektedir. Proje kapsamında “Tarımda Doğa Tabanlı Çözümler Çalıştayı” Tarım ve Orman Bakanlığı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğinde 22 Temmuz tarihinde Eskişehir’de gerçekleştirildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle Haller Gençlik Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya farklı kurumlardan gelen 50 uzman katıldı. Çalıştayda Doğa Araştırmaları Derneği Proje Koordinatörü Güler Bozok Balıkdamı Sulak Alanı ve proje hakkında bilgiler sunarken, Doğa Koruma Müdürü Başak Avcıoğlu Çokçalışkan proje kapsamında yapılan Sakarya Havzası ve Balıkdamı Sulak Alanı’nın sunduğu ekosistem hizmetleri, değerlendirme sonuçlarını ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanlarından Ziraat Mühendisi Fatih Fidantemiz ile Biyolog Özgür Ateş, tarımda doğa tabanlı çözümlerin geliştirilmesi kapsamında sahada yaptıkları çalışmaları ve analizlerinin ön bulgularını sundu.
“Tarımda Doğa Tabanlı Çözümler Çalıştayı”nda, projede elde edilen bulgular ışığında uzman kişi ve kurumların katkılarıyla havza ölçeğinde, başta su olmak üzere doğal alanların sunduğu öncelikli ekosistem hizmetlerinin ve biyoçeşitliliğin devamının sağlanması için tarımsal uygulamalardaki sorunlar, ihtiyaçlar ile doğa tabanlı çözümlerin geliştirilmesi önerileri tartışılmıştır. Sakarya Havzası’nda tarımın su kaynakları, doğal ekosistemler ve türler üzerine, katılımcılarca değerlendirilen etkilerinin azaltılması ve bu yönde sunulan tarımda doğa tabanlı çözüm önerileri doğrultusunda hazırlanacak rapor, bölge çiftçileri için eğitim programının geliştirilmesine altlık oluşturacaktır.
Çalıştaya proje sahibi ve destekleyicisi kurum temsilcileri ile proje uzmanlarının yanı sıra, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Ziraat Mühendisliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Onur Koyuncu, ESOGÜ Ziraat Fakültesi ve Biyoloji Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Bölümü, Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çifteler ve Sivrihisar Belediyeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Enstitüsü uzmanları ile Eskişehir Kent Konseyi, Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası, Çifteler Ziraat Odası ve Sakarıbaşı Sulama Birliği, Eskişehir Çevre Derneği, Tema Vakfı, Sakin Okul Derneği temsilcileri önemli katkılar sağladı.