GÖRME ENGELLİ SPORUNA ADANMIŞ BİR HAYAT:ERCAN GÜNER
1969 Eskişehir doğumlu olan Ercan Güner, Eskişehir Görme Engelliler Spor Kulübü üyesi ve aynı zamanda 2021 Aralık ayından bu yana Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu üyesidir.
Türkiye’de goalball hakettiği değeri görüyor mu?
Türkiye'de, kadın ve erkek olmak üzere iki milli goalball takımımız bulunmaktadır. Kadın milli takımımız, hem Paralimpik Olimpiyatlarında hem de dünya ve Avrupa şampiyonalarında önemli başarılar elde etmiş durumdadır. Ülkemizde, takım halinde tek Olimpiyat madalyasına sahip olan bu takım, kadın milli goalball takımımızdır. Spor, aslında biliniyor fakat yeterince bilinmiyor.
Goalball ülkemizde nasıl tanıtılabilir?
Ülkemizde basın kuruluşları STK’lar belediyeler arasında goalball turnuvaları yaparak tanıtılabilir.Eskişehir’de biz bu tür çalışmalar yaptık.
Türkiye’de goalball sporunun geleceği nedir?
En son Avrupa Şampiyonası'nda, bu kadroya girebilecek potansiyelde genç oyuncular olduğunu gösterdik. Altyapı geliştirmeleri çok önemli; şehirde goalball'e ağırlık verilmeli, antrenman sahaları ve tesisler arttırılmalıdır.
TÜRKİYEDE 100’ÜN ÜZERİNDE GOALBALL TAKIMI VAR
Eskişehir Görme Engelliler Spor kulubünün başarıları nelerdir?
Eskişehir Görme Engelliler Spor Kulübü, 2003’te kurulmuş bir kulüptür. 2015’ten sonra görme engelliler konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdik. Eskişehir kadın ve erkek goalball takımlarımız 2. ligte mücadele veriyor. B2 B3 Futsal takımımız, 2023’te Türkiye çapında Afyonkarahisar'da düzenlenen Zafer Kupası'nda finale kalarak 2. oldular ve şehrimize kupa getirdik. 2024’te ise B1 Futbol takımımız 2. ligde mücadelesini sürdürecek.
Eskişehir Görme Engelliler Spor kulubünün başarıları nelerdir?
Ferdi branşlarda ise halterde bir erkek sporcumuz, Salih Veysel Kök, Türkiye şampiyonu olurken; kadınlarda Melisa Durak, Türkiye 2.'si oldu. Satrançta ise Turgay Akyüz, C klasmanında Türkiye 3.'sü oldu.
Destekler Önemli
Görme engelliler liglerinde çok açık bir şekilde antrenman tesisi eksikliğimiz, gönüllü eksikliğimiz var; yeterince destek bulamıyoruz. Spor malzemeleri, ulaşım, konaklama gibi ihtiyaçlarımız bulunuyor. Diğer şehirlerde birçok takımın belediye desteği var; bazı şehirlerimizde ise şahıs üzerine destekler ve sponsorlar bulunuyor. Bu tür destekler önemli.
Eskişehir Görme engelliler spor kulübü antrenörü;Eyüp Can Erfidan konuştu:
EYÜP CAN ERFİDAN KİMDİR?
Eyüp Can Erfidan, Eskişehir görme engelli futbol takımına sporcu olarak başlayıp, gönüllü olarak devam eden; aynı zamanda Goalball antrenörü olarak da yoluna devam eden bir isim.
İlk kulüple tanıştığında B1 Futbolda kaleci olarak başlayan Eyüp Can Erfidan, sakatlıklardan dolayı bırakmak zorunda kaldığını ve goalball antrenörlüğüne devam ettiğini söyledi.
Görme engellilerle çalışmak nasıl bir his?
Zorlayıcı bir iş değil, normal spor kulüplerinde çalışmaktan farkı yok. İletişim becerileriniz kuvvetliyse, bu iş çok daha kolaylaşıyor. Antrenörlük kariyerimde henüz 1. yılımı doldurmadım. Turnuvalara gittiğimizde, diğer hem kendi kulübümüzün sporcuları hem de diğer kulüplerin sporcuları, milli takım sporcularından 1. kademe sporcularına kadar benimle iletişim kurarken, bu saygı çerçevesinde yaklaşıyorlar. Ben de aynı şekilde, hepsinin değerli bir sporcu olduğunu bilerek, aynı şekilde saygı çerçevesinde yaklaşıyorum. Bu da spordan aldığımız keyfi arttırıyor.
Gittiğiniz turnuvalar nelerdir?
2023 yılında 2 adet goalball turnuvasına katıldık; erkekler ve kadınlar olmak üzere iki farklı takımla bulunduk sahada her zaman istediğimiz sonucu alamıyoruz. Bunun ilk sebebi antrenman, sporcularımın hırsları çok yüksek, antremanla bunları pekiştirmek lazım. Bu sene iki grupta da küme yükselemedik, fakat ben verilen mücadeleden memnunum.
Antrenman yapacak tesis eksikliğimiz var.
Eyüp Can Erfidan, tesis eksiklikleri olduğunu, belediyelerin, spor il müdürlüklerinin ya da antrenman sahası sağlayacak yetkili kişilerin sadece bu konuda yardımcı olmalarını beklediklerini söyledi.
Amatör spor branşlarının sorunları çok benzer.
Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir belediyesi çatısı altında bir spor çalıştayı yapıldı; bu çalıştaya bizler de katıldık. Orada görüldü ki görme engelli spor kulübü olsun, işitme engelli spor kulübü olsun, hepsinin dertleri hemen hemen aynı; malzeme yok, antrenman sahası yok, ulaşım imkanlarımız kısıtlı. Bir spor kulübünün temelde olması gereken pek çok şeyin eksikliğini yaşıyoruz.