Prof. Dr. Ovalı, Özgül Coral isimli hastanın şikayetleri sonucu yapılan koroner anjiografi ile üç damarının ciddi şekilde daraldığını tespit ettiklerini ifade etti. Yaşından dolayı klasik açık kalp ameliyatını tercih etmeyen hasta, kapalı kalp ameliyatı yöntemini araştırarak Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Minimal invaziv kalp ameliyatı yöntemiyle hastaya 3 damar koroner bypass yapıldı. Prof. Dr. Ovalı, hastanın ameliyat sonrası 5 gün içinde taburcu olduğunu, 1 hafta sonra ise poliklinik kontrolüne geldiğini ve sağlığının çok iyi olduğunu belirtti. Hasta, ilk günden itibaren hiçbir şikâyetinin olmadığını ve tüm hareketlerini rahatça yapabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Cengiz Ovalı, kapalı kalp ameliyatı yönteminin, 2020 yılının sonunda ülkemizde nadir merkezlerde uygulanmaya başlandığını ve bu hastayla birlikte hastanede 300. minimal invaziv kalp ameliyatının gerçekleştirildiğini söyledi. Bu yöntemin, günümüzde daha fazla hasta tarafından tercih edildiğini vurgulayan Ovalı, "Kapalı kalp ameliyatı sayesinde hastalar daha hızlı iyileşiyor. Göğüs kemiği kesilmediği için hastalar daha az ağrı çeker, daha kısa sürede normal yaşantılarına dönebilirler. Ayrıca cilt kesileri çok küçük olduğundan hastalar, sosyal ve psikolojik açıdan da rahatlamaktadır" dedi.

Kapalı kalp ameliyatlarında, göğüs kemiği uzunlamasına kesilmez; bunun yerine kalbe küçük kesilerle kaburgalar arasından ulaşılır. Açık ameliyatlarda ise göğüs kemiği kesildiği için hastalar uzun süre ağrı çeker ve hareketleri kısıtlanır. Kapalı ameliyatlar, hastaların iyileşme sürecini kısaltırken, normal yaşantıya dönüşü hızlandırır. Bu yöntem, özellikle genç hastalar için sosyal ve psikolojik açıdan büyük bir avantaj sağlar.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı