EBUS , akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları, lenfomalar gibi birçok hastalığın teşhisinde kullanılan ve bronkoskopun ucuna eklenmiş prob ile ses dalgaları yayarak bronş duvarının arkasındaki lenf bezi, doku ve kan damarlarını ultrason görüntüsü olarak gösteren bir yöntem olarak biliniyor. Doktorlar tarafından EBUS’un, özel iğnesi sayesinde bronkoskopi ile ulaşılamayan bölgelerdeki büyümüş lenf bezlerine ya da solunum yollarına komşu lezyonlara ulaşmayı ve biyopsi alabilmeyi sağladığı belirtiliyor. İşlemler genel anestezi altında gerçekleştirilirken, alınan örnekler patoloji tarafından değerlendirilmek üzere laboratuvara gönderiliyor. Alınan sonuçlar ile de hastalar uygun tedavi için yönlendiriliyor. Uzman doktorlar tarafından verilen bilgilere göre, bu yöntem sayesinde ulaşılması zor olup, tanıya ihtiyaç duyulan lezyonların hızlı ve güvenilir bir yöntem ile adının konulmasına imkan sağlanıyor. Bu çerçevede, Eskişehir Şehir Hastanesi’nde mediastinal yerleşimli lezyonu olan veya lenf nodunda tanı ve evreleme ihtiyacı olan uygun hastalara Bronkoskopi Ünitesi’nde Göğüs Cerrahisi ve Göğüs Hastalıkları Klinikleri tarafından Anestezi ve Patoloji ekiplerinin katkıları ile EBUS işlemi yapılmaya başlandığı açıklandı.
Eskişehir Şehir Hastanesi Yönetimi, hastaneye yapılan destekler için İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici , Başhekim Doç. Dr. Mustafa Sungur ve ekibine teşekkür ettiklerini açıkladı.
Eskişehir Şehir Hastanesi'nde ilk EBUS işlemi gerçekleştirildi
Eskişehir Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Selma Mina Kara Apaydın ve Göğüs Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Saliha Yılmaz tarafından ilk endobronşial ultrason işlemleri gerçekleştirildi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Yorumlar