Eskişehir'de Türk Ocağı Şubesi tarafından organize edilen bu haftaki Perşembe Sohbeti'nde, Sakarya Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Şan, Erol Güngör ve Türk modernleşmesi konusunu ele aldı.

Prof. Dr. Şan, Güngör'ün Türk düşüncesindeki önemli yerini ve Türkiye’nin geçirdiği modernleşme sürecinde ortaya koyduğu özgün tavrı vurguladı. Şan yaptığı açıklamada, "Erol Güngör, Türk düşüncesinde müstesna yere sahip bir sosyal bilimcidir. Onu Türk düşüncesinde özgün kılan koşullar Türkiye’nin geçirmiş ̧ olduğu modernleşme sürecinde almış olduğu özgün tavırda yatar.

Erol Güngör yaşadığı dönemin ideolojik çalkantı ve türbülansı içinde Türkiye’nin sorunlarına ayağını bu toprakların zeminine basan bir çözüm önerisi geliştirmeye çalışmış ̧ bir sosyal bilimci olduğu kadar aydın sorumluluğu da taşıyan bir âlim olarak tanımlanabilir.

Erol Güngör Ziya Gökalp, hocası Mümtaz Turhan çizgisini takip eden bir Türk milliyetçisiydi, bir Türkçü perspektiften bakıyordu ama bunu geniş toplum kesimlerine mal edebilecek bir muhtevaya sahipti. Onun milletin problemlerini çözme metodu olarak milli kültürü modernleşen Türkiye koşulları içerisinde nasıl tekrar ortaya koyabileceğimize dair bir düşünce sistemi geliştirmeye çalıştırmıştır. Erol Güngör’ün eserlerini incelediğimizde Türk modernleşmesi sürecinde ortaya çıkan akut meselelere çözüm önermiştir. Bu konuşmada Erol Güngör’ün bu boyutlarını hem bir bilim adamı hem yerli bir aydın olarak sosyal meselelere bakış ̧ açısını ele almaya çaba göstereceğiz.

Erol Güngör Türkiye’de modernleşme ve Batılılaşma hadisesini tıpkı hocası Mümtaz Turhan gibi her şeyden önce bir kültür değişmesi hadisesi olarak ele almış ve bunu yaparken de kültürün en temel bileşenlerinden biri olan din ile toplumsal değişmeler arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Güngör, yirminci asrın ikinci yarısında gerçekleşen ‘İslâmî uyanış’ın eleştirel bir değerlendirmesini yapmaya çalıştığı İslam’ın Bugünkü Meseleleri ve İslâm Tasavvufunun Meseleleri adlı eserlerinin dışında da genel olarak bütün çalışmalarında din olgusunu sosyal bir hadise, sosyal bir müessese, bir kıymet sistemi ve bir değerler manzumesi olarak ele almıştır. Güngör böyle çok boyutlu bir perspektifle bakıp, Türk modernleşmesine ve Cumhuriyetin ilk 60 yılına odaklanarak İslâm’ın güncel meselelerini sosyal bilimci gözüyle değerlendirmiştir.“ ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Bülten