Prof. Dr. Polat, konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 86. yıl dönümünde onu ve fikirlerini daha iyi anlayabilmek için tarihsel sürece farklı bakış açılarıyla yaklaşmanın önemine vurgu yaptı. Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşanan büyük savaşlar ve daralan sınırların, Atatürk ve onunla aynı dönemi paylaşan "Son Osmanlı Kuşağı"nın düşünsel dünyasını derinden etkilediğini belirten Polat, Atatürk'ün ve dönemin aydınlarının milliyetçilik şuurunu nasıl geliştirdiğini detaylı bir şekilde açıkladı.
Prof. Dr. Polat, Atatürk'ün Osmanlı İmparatorluğu'nun geniş coğrafyasında pek çok askeri görevde bulunarak bu büyük geçişi bizzat deneyimlediğine dikkat çekti. Ayrıca, Türk milliyetçiliği ve Türklük bilincinin, Rus coğrafyasındaki Türk aydınlarının etkisiyle şekillendiğini belirterek, bu isimlerin Atatürk'ün düşüncelerini nasıl etkilediği hakkında bilgi verdi. Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu ve Hüseyinzade Ali gibi önemli isimlerin Cumhuriyet’in kuruluş sürecine aktif olarak katıldıklarını ve Sovyetler Birliği ile ilişkilerin devamında önemli rol oynadıklarını vurguladı. Bu isimlerin, Cumhuriyet’in kültürel ve dil çalışmalarına katkı sağladığını da sözlerine ekledi.
Konuşmasında, Türk Ocağı'nın 1927'de parti denetimine alınması ve 1931’de kapatılmasının ardından bile, Atatürk’ün bu camiaya mensup isimlere büyük değer verdiğini ifade eden Polat, Atatürk’ün Azerbaycan Cumhuriyeti’nin önemli ismi Mehmet Emin Resulzade’ye olan saygısını da aktardı. Resulzade’nin, Atatürk’ü "Kurtulan Doğu’nun Sembolü" olarak tanımladığı ve Atatürk’ün de bu esere yazdığı notlarla Resulzade’ye duyduğu saygıyı belirtti.
Sohbetin sonunda, soru-cevap bölümünün ardından Eskişehir Türk Ocağı Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Topal, Prof. Dr. Polat’a Şükran Beratı takdim etti.