Eskişehir Valiliği, "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" kapsamında bir bildiri yayımladı. Eskişehir Valiliği yayımladığı bildiride şu ifadelere yer verdi;

"Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 1989 yılında alınan karar sonrası her yılın 13 Ekim günü “Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda her 13 Ekim’de, dünya çapındaki insanların ve toplulukların afetlere maruz kalma durumlarını azaltmaları ve karşılaştıkları riskleri önlemenin önemi konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. 

Afet risk azaltma kapsamında global düzeyde kılavuz Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi (2015-2030) belgesidir. Bu belge; Birleşmiş Milletler (BM) üye devletleri tarafından 14-18 Mart 2015 tarihleri ​​arasında Japonya'nın Sendai kentinde düzenlenen Afet Riskini Azaltma Dünya Konferansı'nda kabul edilen ve Haziran 2015'te BM Genel Kurulu tarafından onaylanan uluslararası bir belgedir.  Hyogo Eylem Çerçevesi'nin (2005-2015) devamı niteliğindedir.   Çerçeve belge afet riski bakımından tüm kalkınma seviyelerinde tüm sektörlere ve sektörler arası çoklu tehlike yönetimine rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.

Ülkemizde afet risk azaltma stratejileri ve eylemlerini belirlemek amacıyla ulusal düzeyde Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), yerelde 81 ilde İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) hayata geçirilmiştir. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), Cumhurbaşkanı onayı ile 8 Temmuz 2022 tarihinde 31890 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), 2022 ile 2030 yıllarını kapsayan, afet risklerini azaltmak için AFAD koordinasyonunda hazırlanmış ulusal bir plandır. Bu plan; ülkemizde yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afette risk azaltma çalışmalarını yapacak kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve gerçek kişileri kapsamaktadır. TARAP’da 11 farklı afet türünde 17 amaç, 66 hedef ve 222 eylem yer almaktadır.

İçişleri Bakanlığı’nın (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) 29/12/2020 tarihli ve 181896 sayılı Genelgesi kapsamında, ilimizi etkileyebilecek 6 afet türü için hazırlanan ve risk azaltma çalışmaları esnasında uygulanacak eylemleri içeren Eskişehir İl Afet Risk Azaltma Planı Valilik Makamının 12/07/2021 tarihli ve 104248 sayılı Oluru ile uygulamaya konulmuştur.

İRAP ile afetlerin neden olabileceği fiziksel, sosyal, ekonomik, çevresel, psikolojik zarar ve kayıpların önlenmesi veya etkilerinin en aza indirilmesi; ayrıca dayanıklı, güvenli, hazırlıklı, sürdürülebilir, afete dirençli yaşam çevrelerinin oluşturulması amaçlanmaktadır.

İRAP ilimizi etkileyebilecek 6 afet türüne karşı hazırlanan afet risk azaltma eylemlerini içermektedir. Plan kapsamında kamu kurum/kuruluş ve STK’ların katılımı ile yapılan toplantılar ve çalıştaylar sonucunda toplamda 138 eylem belirlenmiştir. Eylemlerin hayata geçirilmesi amacıyla 28 kurum ve kuruluşa sorumluluk verilmiştir. Belirlenen 138 eylemin 25 tanesi kırmızı eylem (acil olarak yapılması gereken) olup 10 tane eylem İl Yatırım Takip Sisteminde (İLYAS) de yer almaktadır.

Kurumların sorumlu olduğu eylemlerin izlenmesi ve takibi Valiliğimiz koordinesinde İRAP komisyonu tarafından sıkı bir şekilde yürütülmektedir. 

İlimizde afet risk azaltmanın önemini vurgulamak amacıyla İl AFAD tarafından 707 kişiye Depremde Arama Kurtarma Eğitimi, 284 kişiye Destek AFAD Gönüllü Eğitimi, 13996 kişiye Afet Farkındalık Eğitimi, 484 kişiye Çadır Kurma Eğitimi olmak üzere toplamda 33760 kişiye Farkındalık Eğitimleri verilmiştir.

İlimizin tamamına yönelik risk azaltma odaklı eğitimlere aralıksız devam edilmektedir.   

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. "

Kaynak: Bülten