Afete karşı gönüllü ordusu kuruldu
Aksoy, büyük çaplı afetlerde kamu görevlilerinin yanı sıra sivil gönüllü arama kurtarma ekiplerinin oluşturulması için çalışma başlattıklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı: “6 Şubat depremlerin kamu görevlilerinin o kadar geniş bir alana tek başına müdahale etmesinin zor olduğunu gördük. Bu nedenle, gönüllü arama kurtarma ekiplerinin oluşturulması konusunda bir çalışma yaptık. Eskişehir’de, 250 kişi ve yukarısında personel istihdam eden işletmelerimizi ziyaret ederek, bu konuda duyarlılıklarını artırmayı hedefledik. Şuanda 20 işletme ve 2 üniversitemizde arama kurtarma ekipleri oluşturuldu. Bu şirketlerimiz sadece ekip oluşturmadılar aynı zamanda arama kurtarma noktasında da ekipmanlarını da aldılar. Bu çalışmayı toplumsal duyarlılık ve farkındalık yaratma adına çok önemsiyoruz. Temel amacımız buradaki sosyal sorumluluğun toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi ve bu konuda daha duyarlı bir Türkiye yaratabilmektir. Eskişehir olarak öncü bir çalışma yaptık. Hedefimiz önümüzdeki süreçte bunu daha da yaygınlaştırabilmek.”
Türkiye’deki yapı stoku çok iyi değil
Bir gazetecinin “Eskişehir’in yapı stoku depreme hazır mı” sorusuna yanıt veren Aksoy, kentteki yapıların yenilenmesi noktasında kamu kurum ve kuruluşları kadar vatandaşlara da görevler düştüğünü söyledi. Türkiye’nin yapı stoku konusunda iyi bir noktada olmadığını belirten Aksoy, “Türkiye’de birçok yapının 99 öncesi olduğunu görüyoruz. Böyle bir yapı stoku deprem açısından bir risk…99 öncesi veya belli bir tarihten önceki binaların hepsini ‘bir anda yıkalım ve yapalım’ desek, buna hem ekonomik olarak hem de fiziki olarak yetişmek mümkün değil. Belirli kurumların ötesinde her bireyin bu sorumluluğu hissetmesi lazım… Hepimizin oturduğumuz apartmanın ya da binanın güvenli olup olmadığına baktırarak, güvenli değilse bu konuda kat malikleriyle beraber ortak karar alarak bunun yapımı konusunda gayret göstermemiz lazım. Bu anlamda iyi miyiz, ‘çok iyiyiz’ deme şansımız yok maalesef. Burada herkese görev ve sorumluluk düşüyor” ifadelerini kullandı.
Eskişehir’in sosyal risk haritası çıkarılıyor
Eskişehir Valiliği öncülüğünde başlatılan “Kadın Sağlığı” projesi kapsamında, kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik işlenen suçları tespit edip, öncesinde müdahale edebilmek için Eskişehir’in sosyal risk haritasını çıkardıklarından bahseden Aksoy, şunları belirtti:
“Üniversitelerimizin uzman akademik kadrolarıyla beraber Eskişehir’in sosyal risk haritasını çalışıyoruz. Kadına, çocuğa ve gençlere yönelik hangi noktada ne tür suçlar işleniyor, onu masaya yatıracağız. Müdahale edebileceğimiz, belirli yoğunlaşma olan hususları görme bakımından da çalışmamız devam ediyor. Önümüzdeki yılın ilk ayında çalışmamız tamamlanacak ve Eskişehir’in fotoğrafını çekmiş olacağız. Bu çalışma suçun önlenmesine yönelik alınacak tedbirler konusunda bir fikir verecektir.”