Başkan Kamış, "Son bir aydır maalesef ilaçta ciddi sıkıntı yaşamaktayız. Ağırlıklı olarak antibiyotik ve antigribal şurup ve tablet formundaki ilaçlarımız piyasada bulunmamaktadır. Kronik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçların bir kısmı da şu anda piyasada yoktur. Bunun ana sebebi ilaç fiyat kararnamesindeki euro kurunun 4,57 TL ile sabitlenmiş olması. Şu anki gerçek kur hepimizin de bildiği gibi 15 TL civarında. İthal ilaçların bulunamamasının asıl nedeni bu, yerli ilaçlarda ise etken madde maliyetlerinin artmış olması sebeplerin başında geliyor. Eskiden bir konteynır etken maddeyi 2 bin dolara temin ederken şimdi 20 bin dolara temin eden firmalar var" ifadelerini kullandı.
Sebebini eczacı gibi göstermek isteyen bir kesim var
Kamış şöyle devam etti:
"Üzülerek görüyoruz ki ilaç yoklarının sebebini eczacı gibi göstermek isteyen bir kesim var. Kimse kusura bakmasın ama hasta veya hasta yakını ile muhatap olan biz eczacılarız. Birincisi ettiğimiz yemin gereği, ikincisi de vicdani olarak rafımızda bir ilaç varsa ona yok diyemeyiz. "Kişi kendinden bilir işi” diye boşuna dememişler. Hedef olarak eczacıyı göstermeye çalışanların kafası bu işlere çalışıyor demek ki.
Biz eczacılar pandeminin başından beri en ön safta yer alan bir meslek örgütüyüz. Bu salgında birçok meslektaşımızı ve çalışma arkadaşlarımızı kaybettik. Hayatını insan sağlığını korumak için ortaya koyan bir mesleğe bu ithamlar kesinlikle kabul edilemez. Çok iyi biliyorum ki meslektaşlarım eczanesine gelen hastanın reçetesindeki ilaçları temin etmek için canla başla mücadele ediyorlar.
Bu sıkıntının çözülmesi için yapılması gereken ilaç fiyat kararnamesinin acilen güncellenmesidir. Bu şartlarda vatandaşımızın ilaca ulaşımında önümüzdeki aylarda daha fazla sıkıntı yaşama ihtimalimiz yüksektir."