Eskişehirli 17 yaşındaki meslek lisesi öğrencisi Alp Kuzey Özsoy, hurda malzemelerle yaptığı şasiye 420 cc’lik, 15 beygir gücünde ve saatte 100 kilometre hız yapabilen bir çapa motoru monte etti. Özsoy’un tasarladığı bu araç, görenlerin ilgisini çekiyor.
Tepebaşı Mahallesi Sazova Mahallesi’nde yaşayan Özsoy, araç motorlarına olan ilgisiyle tanınıyor. Uzun zamandır kendi aracını yapmayı hayal eden Özsoy, meslek lisesinde öğrendiklerinden faydalanarak ve internetten araştırmalar yaparak bir go-kart yapma kararı aldı. Hurda malzemeleri birleştirerek şasi inşa eden Özsoy, ardından 420 cc’lik motoru sabitledi. Sipariş ettiği özel lastikler ve direksiyonu araca takarak test sürüşüne çıkan Özsoy, ilk denemede aracının eksikliklerini tespit edip tamamladı.
Boya işlemlerini tamamladıktan sonra aracını genellikle trafiğe kapalı alanlarda kullanan Alp Kuzey Özsoy, hızının etkisiyle adeta yolları domine ediyor. Aracının yüksek hızını görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Özsoy, aracını daha da geliştirerek yeni projeler yapmayı planlıyor. 17 yaşındaki Alp Özsoy, ilerleyen dönemde kaynak eğitimi almayı da hedefliyor ve bir sonraki adımında daha büyük ve ileri teknolojiye sahip araçlar tasarlamayı amaçlıyor.
Küçüklüğünden bu yana araç yapmayı hayal eden ve sonunda amacına ulaşan lise öğrencisi Alp Kuzey Özsoy, "11-12 yaşından beri bu tarz şeylerle uğraşıyorum. Eskiden tahtayla başladım, sonrasında kendimi biraz daha geliştirip şasiler yapmaya başladım. Başlarda kaynak bilgim hiç yoktu, bu arabanın üzerinde çalışırken kaynak yapmayı da öğrendim. Elimden geldiğince yapmaya çalıştım, başarılı olduğumu da düşünüyorum. Bana yardım eden ve destek olan herkese çok teşekkür ederim. Bu aracı 6 ay gibi bir sürede yaptım. Ama genel olarak 2023'ün Temmuz ayından bu yana uğraşıyorum diyebilirim, o süreçte toplam 4 tane yaptım. İlk iki aracın motoru küçüktü, bu seferkinde 15 beygir 420 cc gücünde motor kullandım. Saatte 100 kilometre hıza kadar çıkabilen bir motor. Hepsini hurdacıdan topladım. Gittim aradım, çoğu parçayı sora sora buldum, tekerlekleri de internetten sipariş ettim" ifadelerine yer verdi.
EL EMEĞİ GÖZ NURU
Aracını trafiğe kapalı alanda kullanan Alp Kuzey Özsoy, şu ifadelere de yer verdi:
"Görenler tabii ki çok şaşırıyor, 'bu nasıl bir araba', 'bu arabayı sen mi yaptın' diyorlar. Ben de onlara tarif ediyorum, yapım sürecini anlatıyorum. Aracı trafiğe kapalı alanlarda kullanıyorum, trafiğe kesinlikle çıkmıyorum. Kask takıyorum, kemerim de var. Yollardan, ara sokaklardan çıkarken mutlaka etrafımı kontrol ediyorum. Bu araca ilk başta 30-40 bin lira gibi bir rakam teklif ettiler. Sonra geçen sene burada bir ralli yarışı olmuştu, aracı oraya götürmüştüm. Orada da isteyenler oldu, tabii daha fazla rakam teklif ettiler 50-60 bin arasında. Ama bu tamamen el emeği göz nuru olduğu için satmamaya karar verdim, satmak istemiyorum."
"MAHALLE VE KÖYLERDE SUNMAYI DÜŞÜNÜYORUM"
Bir sonraki hedefinin daha da büyük bir araç yapmak olduğunu dile getiren Özsoy, "Bundan sonraki projelerimi daha çok geliştirmeyi düşünüyorum, daha büyük araç yapmayı planlıyorum. Kafamda amortisörlü ve salıncaklı bir tasarım var, daha 2 kişilik ve dağ aracı olacak şekilde. İlerde standart bir şasi yapıp bunu mahallede ve köylerde sunmayı düşünüyorum. Kendi araçlarımı yapıp satacağım, ana mesleğimin de kaynakçılık olmasını istiyorum. Şimdi Elektrik-Elektronik Endüstriyel Bakım okuyorum ve kaynakçılık üzerine de eğitim alacağım. Bu işi yapmaya ilk başladığımda kimse bana güvenmiyordu, bana 'sen daha 15-16 yaşında çocuksun' diyorlardı. Ben kimseyi dinlemedim, söylenenleri de hiç kafaya takmadım. O yüzden hayalleriniz varsa pes etmeyin, devam edin, o hayalinizin peşinden koşun. Ben yaptım, herkes yapabilir" dedi.