Ziraat mühendislerinden tepki: “Eskişehir’i rant uğruna katledecekler” Ziraat mühendislerinden tepki: “Eskişehir’i rant uğruna katledecekler”

Bilgilendirme toplantısına Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, Sivrihisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erhan Ulutürk, Günyüzü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Burak Polat, konu  sorumlusu Ziraat Mühendisi Zuhal Akkaya, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nde görevli Dr.Ahmet Güneş, İstiklalbağı Mahalle Muhtarı Ahmet Çetin, İl/İlçe Müdürlüğü personeli, proje danışmanları ve sözleşmeli tarım yetkilileri katıldı.   

Toplantıda söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş:" Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz bünyesinde  çiftçilerimize  tarla ziyaretleri esnasında gerekli bilgilendirme ve teknik destek sağlamanın yanı sıra bu tarz yaptığımız çiftçi bilgilendirme ve eğitim toplantılarımızla da ihtiyaç duyulan teknik desteği veriyoruz. Bugün de burada güzel bir birliktelik sağlayarak sözleşmeli üretim kapsamında karabuğday üretimi konusunda önemli bir yol alan çiftçilerimize devletimizin verdiği önemli teşvikleri anlatmak ve onlara destek olmak amacıyla buradayız. TKDK(Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu) bütün ülkede destek vermeye başladı. Bu kapsamda üretim, işleme, depolama bileşenlerinin içinde olduğu projeleriniz için %75'e varan  hibe desteği alabilirsiniz. Bizler de siz çiftçilerimizin gelirini arttıracağına, refah seviyenizi yükselteceğine kanaat getirdiğimiz her türlü projenize destek vermeye hazırız."dedi.

Programa Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nden katılım sağlayan  karabuğday konusunda uzman olan Dr.Ahmet Güneş de sunumuyla katılımcıları detaylı bir şekilde bilgilendirdi. Dr. Ahmet Güneş, karabuğdayın (Fagopyrum esculentum Moench.) dünyanın birçok ülkesinde üretilen ve uluslararası ticarette önemli bir yer tutan, Polyganeceae familyasına ait tek yıllık bir bitki olduğunu belirtti. Karabuğdayın başta Çin, Rusya, Kazakistan, Polonya, Kanada, Japonya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde yaygın olarak yetiştirildiğini ifade etti.Güneş, karabuğdayın kullanım alanlarının insan ve hayvan beslenmesi, bal bitkisi olarak arı beslenmesi, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi, diyet bitkisi, tıbbi bitki ve doğal boya yapımı olduğunu vurguladı. Özellikle çölyak hastalarının rahatlıkla kullanabileceği bir ürün olan karabuğdayın, yüksek besin değeri ile dikkat çektiğini ve  kalp damar hastalıklarında tedavi edici özelliklerinin olduğunu vurguladı.

Program, sözleşmeli tarımsal üretim yetkilileri ve proje danışmanlarının üreticileri bilgilendirmesinin ardından  karabuğdaydan üretilmiş tarhana çorbası, karabuğday salatası, karabuğday kurabiyesi, karabuğday çöreğinden oluşan ikramlarla sona erdi.

Kaynak: Bülten