Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir OSB’nin 34 milyon metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük ikinci OSB’si olduğunu belirterek, büyüme hedefleri doğrultusunda yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini aktardı.  

Sanayi kuruluşu sayısı 902’ye ulaştı

Eskişehir’de sanayi kuruluşunun sayısının 902’ye, çalışan sayısının 49 bine ulaştığını açıklayan Küpeli, üretimde aktif olarak faaliyet gösteren tesis sayısının 664, inşaat halindeki tesis sayısının 215, proje aşamasındaki tesis sayısının ise 23 olduğunu belirtti.  Küpeli, ilk gelişim bölgesi İmişehir’de 4, 8 milyon metrekarelik alanın yüzde 99’unun tahsis edildiğini, Kalkanlı ve Hasanbey’de ise kamulaştırma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. 

7-8 bin kişiye yeni iş imkanı 

Önümüzdeki iki yıl içinde bölgede 251 yeni sanayi tesisinin üretime geçmesinin planlandığını açıklayan Küpeli, “Yeni sanayi tesislerinin üretime geçmesiyle birlikte 7 ila 8 bin kişiye daha istihdam sağlanması planlıyor.  2025 yılı sonuna kadar OSB’de çalışan sayımızın 55 bine ulaşması, 2026 yılı sonunda ise toplam tesis sayımızın 1000’i aşacağını öngörüyoruz” dedi. 

Yüzde 98’i istihdama katıldı 

Küpeli, sanayiye nitelikli iş gücü yetiştirme konusunda hizmet veren Mesleki Eğitim ve Geliştirme Merkezi (MEGEM) aracılığıyla, bugüne kadar 2 bin 250’den fazla kişiye eğitim vererek, sanayide iş sahibi olmalarına aracılık ettiklerini kaydetti. Küpeli, MEGEM’den mezun olanların yüzde 98’inin istihdama katıldığını aktardı. 

İhracat hedefi 5 milyar dolar

Küpeli, 2030 hedefleri doğrultusunda Eskişehir OSB’nin Türkiye’nin en büyük OSB’si olma yolunda kararlılıkla ilerlediğini belirtti. Küpeli, toplam alanı 50 milyon metrekareye çıkarmayı, tesis sayısını bin 200’e ulaştırmayı ve ihracat rakamlarını 5 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Kaynak: Ayşe K. Uçak