Bayramda şehirlerarası otobüs yolculuğunu kullanacak vatandaşlar, bilet fiyatlarındaki zamlar karşısında şaşkınlık yaşıyor.
Türkiye genelinde birçok otobüs firmasının fiyat tarifelerinde ciddi zamlar yapıldığı açıklandı. Örneğin, Eskişehir-İstanbul hattında 17 Mart için satılan 550 TL olan otobüs bileti, 29 Mart itibarıyla 750 TL’ye yükseldi. Bu da bir hafta içinde yaklaşık yüzde 36’lık bir zammı işaret ediyor.
FİRMALAR AÇIKLADI
Ulaşım firmaları ise fiyat artışlarının bayram dönemlerinde normal olduğunu belirtiyor. Eskişehir Otobüs Terminli'nde faaliyet gösteren büyük bir otobüs firmasının yetkilisi, bayram dönemlerinde talebin arttığını ve ek seferlere rağmen kapasitenin hızla dolduğunu ifade etti. Yetkili, normal zamanlarda zarar ettiklerini ve özel dönemlerde maliyetleri dengelemeye çalıştıklarını belirtti.
Havayolu şirketleri de benzer bir görüşle fiyatlandırmaların dinamik olarak belirlendiğini açıkladı. Bir hava yolu şirketi yetkilisi, talep arttıkça fiyatların yükseldiğini ve erken rezervasyonun önem taşıdığını vurguladı.
Tüketici dernekleri ise bu duruma sert tepki göstererek, fahiş fiyatlandırmanın fırsatçılık olduğunu dile getirdi. Bir tüketici hakları savunucusu, bu artışları gıda fiyatlarındaki spekülatif zamlarla karşılaştırarak, yetkililerin bu duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
Yetkili, “Bu zamlar hangi maliyet artışına dayanıyor? Akaryakıt fiyatları değişmedi, ancak ulaşım firmaları bayram döneminde insanların mecburiyetini kullanarak fiyatları keyfi olarak artırıyor” ifadelerini kullanarak, zamların denetlenmesi gerektiğini belirtti.