Ekonomim.com’da yer alan habere göre; Eskişehir İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, serbest piyasa koşulları nedeniyle fırıncıların artan girdi maliyetleri karşısında zor günler geçirdiğini belirtti. Mülazımoğlu, un, maya, yakıt ve elektrik gibi temel girdilere yapılan zamların ekmek fiyatlarına zamanında yansıtılamamasının fırıncıların zarar etmesine yol açtığına dikkat çekti.
Günlük ekmek tüketimi 500 bin adet
Sendikalarına kayıtlı 59 fırının faaliyet gösterdiğini ifade ederek, özellikle yalnızca ekmek üretimi yapan işletmelerin ciddi bir mali baskı altında olduğunu söyleyen Mülazımoğlu, Eskişehir'deki günlük ekmek tüketiminin yaklaşık 500 bin adet olduğunu belirtti. Mülazımoğlu, "Bir fırının ayakta kalabilmesi için günlük en az 3 bin ekmek üretmesi gerekiyor. Ancak birçok fırın bu kapasiteye ulaşamadığı için zarar ediyor. Bayilere satış yapmak zorunda kalan fırınlar, ekmeği maliyetin altında satmak durumunda kalıyor. Fırında perakende olarak 10 TL’ye satılan ekmek, bayilere 8 TL’nin altında veriliyor. Bu durum hem rekabeti hem de karlılığı olumsuz etkiliyor" dedi.
Her ay gelen zamlar fırıncıyı zorluyor
Fırıncıların maliyet artışlarına yetişemediğini vurgulayan Mülazımoğlu, "Tavsiye edilen ekmek fiyatı üç ayda bir güncelleniyor ancak un, maya, elektrik gibi girdilere neredeyse her ay zam geliyor. Bu da fırıncıları ciddi zarara uğratıyor. Unlu mamul üreticileri, poğaça ve börek gibi farklı ürünlerden kar edebiliyor. Ancak sadece ekmek üreten fırınlar, girdi maliyetlerindeki artışı karşılayamıyor ve ayakta kalmakta zorlanıyor. Bugün ekmek fiyatının en az 15 TL olması gerekiyor” diye konuştu.