Marmara Denizi açıklarında meydana gelen depremler, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde yoğun şekilde hissedildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kandilli Rasathanesi'nin aktardığı verilere göre, saat 12.49’da Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
Aynı bölgede daha önce 3.9 ve 4.0 büyüklüğünde sarsıntılar da meydana geldi.
Ana depremin ardından Marmara Denizi içerisinde, özellikle Büyükçekmece açıklarında 5.9, 4.4, 4.8, 4.5 ve 4.9 büyüklüklerinde artçı sarsıntılar kaydedildi.
Bölgede sismik hareketliliğin sürdüğü belirtildi. AFAD tarafından yapılan bilgilendirmede, vatandaşların tedbirli olması ve resmi açıklamaları takip etmesi gerektiği vurgulandı.
Deprem sonrası açıklamalarda bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Marmara Denizi içerisindeki Kuzey Anadolu Fayı’nın özellikle Silivri ve Büyükçekmece açıklarında uzanan segmentlerine dikkat çekti. Pampal, 1776 yılında aynı hat üzerinde iki büyük depremin meydana geldiğini ve bu segmentin yaklaşık 50-60 kilometrelik bir kısmının hâlâ kırılmadığını ifade etti.
Pampal, 1894 Adalar Fayı ve 1999 Gölcük depremleri sonrası yapılan bilimsel çalışmalara da atıfta bulundu. ABD merkezli araştırmalarda Marmara Denizi içinde yer alan fay segmentlerinin 2000 yılı sonrasında 30 yıl içinde 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem üretme olasılığının %64, 40 yıl içinde %75, 70 yıl içinde %91 ve 90 yıl içinde %95 olarak değerlendirildiğini aktardı.
Marmara'daki kırılmamış fay hatlarının düzenli aralıklarla büyük depremler ürettiğine dikkat çeken Pampal, bu bölgedeki sismik döngülerin 250 yılda bir tekrarladığını ve zamanın dolmakta olduğunu belirtti. Aynı zamanda, yaşanan depremlerin bazı senaryolarda ana şok olarak değerlendirilebileceğini de ifade etti.
Yaşanan ilk depremin orta ikinci depremin ise büyük ölçekli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Tüm bu depremlerin daha büyük bir depremin habercisi olduğunu söylemeye gerek yok artık. 7 ya da 7 üzeri bir deprem bekleniyor. Bunu artık kabul edip, tüm planlarımızı buna göre yapmamız gerekiyor. Bu bölgedeki kırılmalar 250 yılda bir oluyor. 250 yıl da artık doluyor. Ancak şöyle de yorumlayabiliriz. Bu artçılar bizi rahatlatan da bir durum. Çünkü bu fay doğrultusunda 6-7 arası deprem üretir deniliyordu. Belki de büyük deprem diye beklediğimiz deprem buydu. 1776 ne kadar kısım kırıldı bilemiyoruz. Bu nedenle ana şok bu yaşadığımız da olabilir" ifadelerini kullandı.