Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler fonları ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı" (Climate Change Adaptation Grant Programme - CCAGP) kapsamında yürütülen proje, tarımsal üretimde iklim değişikliğine dirençli yöntemlerin uygulanması ve yaygınlaştırılması hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Eskişehir’de büyük ilgi gören bu proje, tarımsal üretimde verimliliği artırarak çiftçilere önemli katkılar sunuyor.
Proje kapsamında, Çifteler ilçesi Yıldızören Mahallesi'ndeki meralarda zararlı ot türü Juncus Sp. ile mücadele edilerek, mera ıslahı çalışmaları yürütülüyor. Bu amaçla, 500 dekar alana yerli arpa tohumu (10.000 kg), yine 500 dekar alana çok yıllık mera tohumu (2.500 kg) ve çiftçilerin arazilerinin 140 dekarına ekilmek üzere macar fiği tohumu (1.700 kg) bedelsiz ve yüzde 100 hibe olarak dağıtıldı. Ayrıca, Sivrihisar ilçesi Koçaş Mahallesi'nde de çiftçilerin arazilerinin 360 dekarına ekilmek üzere 4.300 kg macar fiği tohumu teslim edildi.
Yıldızören Mahallesi’nde gerçekleşen etkinliğe Sakaryabaşı Sulama Birliği Başkanı M. Murat Tuzlacıoğlu, Proje Koordinatörü Mühendis Yurdal Çetinkaya, Mahalle Muhtarı İhsan Özen, köy azaları ve sakinleri katıldı. Çiftçiler, bu projeden büyük memnuniyet duyduklarını dile getirirken, meralarda zararlı ve yayılıcı bitki olarak bilinen "puta" sebebiyle hayvanlarını otlatmakta zorluk yaşadıklarını, bu bitkinin hayvanların özellikle gözlerine zarar verdiğini ve kurbanlık satışlarını olumsuz etkilediğini belirttiler. Proje sayesinde bu tür sorunların ortadan kalkacağını, hayvancılığın daha verimli ve sürdürülebilir hale geleceğini ifade ettiler.
Çalışmaların önemli bir parçası olan Juncus Sp. ile mekanik mücadele edilen alanlar, köy sakinleri ve proje katılımcıları tarafından ziyaret edildi. Projeye destek veren DSİ Bölge Müdürlüğü'ne teşekkürlerini ileten katılımcılar, makinelerle çalışan operatörlere de teşekkür ederek programı sonlandırdılar.