Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen "Eskişehir İlinde İklim Değişikliğine Dayanıklı Tarımsal Üretim Modelinin Uygulanması ve Yaygınlaştırılması" Projesi kapsamında, 22 Nisan 2025 tarihinde Çifteler ilçesine bağlı Zaferhamit Mahallesi’nde önemli bir tarla uygulaması gerçekleştirildi.

Etkinlikte, toprağın organik madde miktarını artırmaya yönelik doğal zeolitler ve mikrobiyal gübrelerin kullanımıyla arazi uygulaması yapıldı. Kullanılan tüm gübrelerin doğal, yüksek organik madde içeriğine sahip, su tutma kapasitesi yüksek, yerli ve milli ürünler olduğu vurgulandı.

Uygulamaya Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Çifteler Ziraat Odası Başkanı Nejat Yatır, Sakaryabaşı Sulama Birliği Başkanı Murat Tuzlacıoğlu, Çifteler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali İhsan Söker, Proje Koordinatörü Mühendis Yurdal Çetinkaya, Zaferhamit Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Cennet ve çok sayıda çiftçi katılım sağladı.

"Tarım sadece bitki yetiştiriciliğini kapsamaz"

İl Müdürü Gümüş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Öncelikle yürütücüsü olduğumuz projede, proje ortaklarımız olan Sakaryabaşı Sulama Birliği Başkanlığı ve Ziraat Odası Başkanlığına teşekkür ederim. Projeyi sahiplenerek bizlere destek olan Köy Muhtarımız Mehmet Beye ve köylülerimize de şükranlarımı sunuyorum. 2020 yılında kuraklığı göz önüne alarak hazırladığımız projenin 5 yıl sonrasında kuraklığın şiddetini arttığı günümüzde ehemmiyeti daha gözle görünür hale geldi. Tabii ki hiçbir çiftçi hatta canlı kuraklık yaşanmasını istemez. Ama iklimin ne derecede hissedilir değişiklikler yaptığını arazide bizzat çiftçi kardeşlerimizle görüyoruz. Bu senaryoya hazırlıklı olmamız lazım. Bunu el birliğiyle şuan Zaferhamit te yaptığımız faaliyette; organik maddece zengin, tamamen doğal ve ülkemizde üretilen yerli gübrelerle gerçekleştirecek olmamızın da gururunu yaşıyorum. Bu projede kullandığımız mali kaynak ise % 90 'ı hibe olarak Birleşmiş Milletler tarafından finanse edilmekte. Yaklaşık 1.500 dekarlık arazide tekerrürlü olacak şekilde bu gübrelerin etkilerini hem laboratuvarda, hem ot olarak merada ölçme ve kıyaslama fırsatı bulacağız. Bu sonuçları ise proje bitiminde 81 İl müdürlüğü ile paylaşıp pilot projemizin sonuçlarının tüm ülkemize yayılması için elimizden gelen desteği vereceğiz. Tarım sadece bitki yetiştiriciliğini kapsamaz. Bölgedeki küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi için meralarımızı koruyarak ve geliştirerek ot verimini arttırmamız gerekiyor. Zaferhamit mahallemiz Sakarya nehrini zemin altı sularla destekleyen bir bölgede yer alıyor. Bu bölgede yağışların toprak tarafından emilmesi için topraktaki organik madde miktarını arttırmak ana gayemizdir. Çifteler de bu proje kapsamında Yıldızören Mahallesinde de 500.000 m² mera sahasında Junkhus Sp.I (Halk diliyle Kofa) ile mekanik mücadele yapıldı. Islah sonunda ise bu alanlar çok yıllık yem bitkileri ekilerek yine küçükbaş hayvan sahiplerimizin kullanımına sunulacaktır. Çiftelerde 135.000 küçükbaş hayvan bulunmakta ve hayvanlarımızın bu meralarda otlayacağı bilinciyle çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz. Meralarımızın otu arttığında kuzularımızın eti de artacaktır. Biz il müdürlüğü olarak tarımı bir bütün olarak kabul edip, kullanacağımız suyu ve toprağı düşündüğümüz gibi halkımızın yiyeceği eti de, sütü de düşünmek zorundayız. Üretmek isteyen çiftçimizin her zaman yanındayız. Projede emeği geçen Çifteler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali İhsan Söker'e, Proje koordinatörü Mühendis Yurdal Çetinkaya ve nezdinde ekibine çok teşekkür ederim. Diyerek konuşmasını sonlandırırken direksiyonuna geçtiği traktörle 20.000 m²'lik parsele leonardit ve klinoptilolit uygulamasını bizzat kendisi yaptı. Köy muhtarı ve çiftçilerimizde İl Müdürü Gümüş ve ekibine teşekkürlerini sunarak, merada toplu gübrelemeye geçildi. Gübrelemeye tüm çiftçilerin traktör ve ekipmanlarıyla katılmaları gözlerden kaçmazken eski zamanlarda yapılan İMECE'yi hatırlatan faaliyet akşam saatlerine kadar devam etti."

Kaynak: Bülten