2011 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak ilan edilen 21 Mart, Down sendromlu bireylerin toplumda daha fazla kabul görmesi, ayrımcılıkla mücadele edilmesi, erken eğitim ve istihdam imkanlarının artırılması için önemli bir gündür. Bu özel günün amacı, Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak ve Down sendromlu bireylerin yaşam kalitesini yükseltmektir.

DOWN SENDROMU NEDİR?

Down Sendromu, genetik bir farklılık olup, normalde 46 kromozomu bulunan bir insanda, 21. kromozomun üç kopya olması nedeniyle 47 kromozom bulunur. Bu durum, bireylerin gelişimlerini etkileyebilir ancak tedavi edilmesi gereken bir hastalık değildir. Down Sendromu, bireylerin hayat boyu devam eden bir genetik farklılık olup, erken ve sürekli eğitim ile Down sendromlu bireyler sosyal beceriler kazanabilir, okula gidebilir, iş edinebilir ve kendi yaşamlarını şekillendirebilir.

Whatsapp Görsel 2025 03 21 Saat 09.34.59 42D3Ec26

ESKİŞEHİR'DE MİNİKLERDEN FARKINDALIK MESAJI?

Odunpazarı ilçesindeki Meserret İnel İlkokulu öğrencileri, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nde okullarındaki Down sendromlu arkadaşları için farkındalık etkinliği düzenledi. Etkinlikte öğrenciler, "Diğer tüm özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimiz gibi, Down sendromlu öğrencilerimizin de her zaman yanındayız. Unutmayalım ki, gerçek dostlar kromozom saymaz." mesajını vererek, toplumda Down Sendromu hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağladı.

Kaynak: Bülten