Özel ihtiyaçlı bireylerin kültürel miraslara erişimini artırmak amacıyla 5 Avrupa ülkesinden uzmanları bir araya getiren iNCLUSION ERASMUS+ KA220 HED Projesi, T.C. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen bir etkinlik olarak Saraybosna’da gerçekleştirildi.

Balkan Müzeler Ağı (BMN) tarafından düzenlenen etkinlik, proje ortakları arasında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Anadolu Üniversitesi ve Otizmli Bireyler İçin Eğitim ve Gelişim Desteği Derneği (SOBE) ile birlikte Hollanda’dan Stichting for Education on Agility Liberating Structures - SEALS, Yunanistan’dan ARTIFACTORY ve Balkan Müzeler Ağı üyeleri olan BH Sanat Galerisi, BH Tarih Müzesi, BH Ulusal Müzesi, Zenica Şehir Müzesi ile Kuzey Makedonya'dan Bitola Enstitüsü ve Müzesi bulunmaktadır. Bu proje, katılımcılara disiplinler arası bilgi alışverişi yapma fırsatı sundu.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, programın açılışında, "Bu proje ile sadece kurumlarımızı güçlendirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda engelli bireylerin kültürel yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildiği bir değişime katkıda bulunuyoruz" dedi. Bu bağlamda geliştirilen bilgi ve stratejilerin, kapsayıcı bir kamusal alanın teşvik edilmesine de katkı sağlayacağını vurguladı.

Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim H. Diken, özel ihtiyaçlı bireylerin karşılaştığı zorlukları anlamanın önemine dikkat çekerek, katılımcılara en son bilimsel keşifler hakkında bilgi vereceklerini ifade etti. Ayrıca, müzelerde erişilebilirliğin artırılmasının ve kültürel kurumların kapsayıcı hale getirilmesinin gerekliliğini vurguladı.

Programın ilk gününde, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim H. Diken, Araştırma Görevlisi Uğur Onur Günden, Tezcan Çavuşoğlu ve SOBE temsilcileri, proje çerçevesinde sunumlar gerçekleştirdi. Katılımcılar, erişilebilirliğin çeşitli yönlerine odaklanarak bilgi ve deneyim alışverişinde bulundu. Eğitim ve çalışma ziyaretleri, 25 yüksek öğrenim öğrencisi, üniversite profesörleri ve kültürel miras uzmanlarını bir araya getirerek hassas grupların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamaya yönelik stratejiler geliştirmelerine olanak tanıdı. İnteraktif oturumlarla katılımcılar, multimedya araçları ve yeni teknolojiler kullanarak müze içeriklerinin nasıl uyarlanabileceğini tartıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı