Kuraklık ve yanlış tarım uygulamaları nedeniyle yeraltı su seviyesi kritik bir noktaya ulaştı. Özellikle Konya Ovası’na yakınlığı ve toprak yapısı nedeniyle risk taşıyan Sivrihisar, Günyüzü ve Çifteler’de obruk oluşumları hızla artıyor.
100 yılda değil 5 yılda oluştu
Eskişehir Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre, mısır ve şeker pancarı gibi su tüketimi yüksek ürünlerin üretimi son 20 yılda önemli ölçüde arttı. Özellikle mısır üretimi yüzde 5151’lik artış gösterirken, Eskişehir Türkiye’de şeker pancarı üretiminde ikinci sırada yer aldı. Şeker pancarı ve mısır üretiminin artması yeraltı sularının hızla tükenmesine ve obruk oluşumunu tetikledi. Yetkililer, normal şartlarda oluşumu için 100 yıl gereken obrukların, aşırı su kullanımı ve kuraklık nedeniyle Eskişehir’de sadece 5 yılda oluştuğunu belirtiyor. Bu durum, tarım arazilerinin verimsizleşmesi ve bölgenin geleceği açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Su kuyuları derinleşiyor
Sivrihisar ve Alpu’da yaşanan su sıkıntısı ciddi boyutlara ulaştı. Yeraltı sularının hızla çekilmesiyle birlikte, bölgedeki su kuyuları kuruma noktasına geldi. Özellikle Tepebaşı, Sivrihisar ve Alpu’daki tarım alanlarının su ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan su kuyuların derinliği 400 metreye kadar ulaştı.
6 ilçede planlı üretim desteklenecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, yeraltı su seviyesi kritik seviyelere ulaşan Eskişehir dahil 11 ilde su kaynaklarının koruması için üretim planlaması yaptı. Bakanlık yeraltı su kısıtının bulunduğu Mihalıççık, Alpu, Beylikova, Mahmudiye, Çifteler ve Sivrihisar’da planlı üretime uygun üretim yapan üreticilere destek sağlayacak. Planlama kapsamında az su tüketen mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilere yüzde 100 mazot ve gübre desteği verilecek.