Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un meclis toplantısında duyurduğu yeni uygulama çerçevesinde, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, sivil zabıta personeliyle birlikte Espark AVM önünde denetim gerçekleştirdi. Yaklaşık 1,5 saat süren çalışma sırasında 15 kişiye, yere sigara izmariti attıkları için idari para cezası kesildi.
Denetimlerde, bazı vatandaşlar cezalarını kabul ederken, bazıları ise şaşkınlıklarını dile getirdi. Özellikle, sigara izmaritini yere atan ve 2 bin 953 lira ceza kesilen bir vatandaş, "Yere atarsam bunun da parasını öderim" diyerek dikkat çekti. Diğer taraftan, ceza yiyen bir kişinin eşi, "Hadi eve gidelim, tadım kaçtı" diyerek tepkisini gösterdi. Ayrıca, ceza alan vatandaşlardan biri, diğer arkadaşlarını telefonla arayarak, ceza yazıldığını ve dikkatli olmaları gerektiğini uyardı.
"CEZA YAZMAKLA ÇÖZÜLMEZ"
İşlem yapılırken sigara yakan Kamil Kayıhan, "Bir daha atarsak bedelini öderiz. Bu işe biraz daha mali olarak bakıldığını düşünüyorum. Bir, iki kişiye ceza yazmakla çözülecek bir şey değil" dedi.
Arkadaşı ceza yiyen Ömer Belli, "Bilinçli olsak daha güzel olur. Bu cezayla iş fırsata çevrilmemeli. Başka şeylerde de bu şekilde uygulama olmalı. Atılmaması daha iyi, bence de atmasınlar. Bilinçli olmaları lazım. Arkadaşım bir daha inşallah yere izmarit atmaz" ifadelerini kullandı.
KARARDAN HABERİ OLMAYANLAR DA VARDI
Kararı bildiğini fakat dalgınlığına geldiğini söyleyen bir başka vatandaş, "Az önce izmariti yere attım. Çöp kutusunu aradım, göremedim. Kararı biliyordum ama dalgınlığıma geldi. Belediyenin işi kolaylaştırması lazım. İzmarit atacak daha çok yer olursa daha iyi olur. Yere izmarit atmayın" dedi.
Karardan haberi olmayan bir başkası ise "İzmariti yere attığımdan dolayı ceza yedim. Karardan haberim yoktu, ilk defa duydum. Genelde çöp kutusu bulduğum zaman orada söndürüyorum. Artık daha çok dikkat edeceğim" ifadelerini kullandı.