Eskişehir’de,1970’lerden sonra başlayan çok katlı yapılaşmanın, alüvyon zemin üzerinde ve sıvılaşma riski yüksek bir bölgede gelişme gösterdiğini anlatan Çelik, “Kentin eski merkezindeki ana caddelerde bitişik nizam yüksek katlı eski yapıların oluşturduğu görüntü, gözlemsel bir analiz yapıldığında dahi mevcut sorunları net bir şekilde ortaya koyuyor” diye konuştu. Çelik, kent merkezindeki sıvılaşma riski taşıyan eski yapıların dönüştürülmesinin, Eskişehir’in deprem gerçeğine karşı güvenli bir geleceğe hazırlanması açısından hayati önem taşıdığını belirtti. 

“Eskişehir’de 5 bin 452 adet riskli yapı tespit edildi”

Çelik, 2024 yılı itibariyle lisansı kuruluşlar aracılığıyla hazırlanan 5 bin 452 adet riskli bina tespitini onayladıklarını, tespit edilen binalarda toplam 10 bin 515 konut ve bin 171 iş yerinin dönüşümünü sağlandığını aktardı.  Toplamda 33 bin 424 kişinin riskli yapı sürecinden doğrudan faydalandığı belirten Çelik, “Bugüne kadar toplam 8 bin 134 hak sahibine 92 milyon 174 bin TL kira yardımı ödenmiştir” dedi.

“TOKİ, 18 yılda 16 bin konutu Eskişehir’e kazandırdı”

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ),18 yıllık süre içerisinde Eskişehir’e toplam 16 bin konut kazandırdığını aktaran Çelik, “Bakanlığımız ve TOKİ’nin öncülüğündeki kentsel dönüşüm projeleri ile şehrin sürdürülebilir ve afetlere dayanıklı bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor” diye konuştu.  

“13 faydan etkilenebilecek zemin yapısına sahibiz…”

Çelik, yerel yönetimlerin kendi çalışma alanlarında üst ve alt ölçekli planlamalarını, kent merkezindeki sıvılaşma riski yüksek alanlarda eski binalarının dönüşümünü önceleyen bir anlayışla gerçekleştirmesinin büyük önem taşıdığından bahsetti.  Eskişehir’de fay hatları hakkında bilgi veren “Eskişehir sınırlarından geçen 4 fay hattı ve 200 kilometre çapında bir alanda bulunan ve 13 faydan etkilenebilecek zemin yapısı olan kentimizin gelişim alanlarının da bu gerçeğe duyarlı bir anlayışla planlanması elzemdir” ifadelerini kullandı. 

“Günü kurtaran değil yarınları düşünen çözümlere ihtiyaç var” 

Kentin tek merkezli olmasının ve aşırı büyümesinin, ulaşım problemini her geçen gün arttırdığını söyleyen Çelik, şunları belirtti: “Bu nedenle, kent merkezinde yapılacak planlamanın yoğunluğu artırmadan ve bir büyükşehir kimliğine uygun olarak birden fazla merkezin oluştuğu bir kent anlayışıyla konuya yaklaşılmalıdır. Günü kurtarmaya yarayan çözümlerden ziyade yarınları düşünen çözümler üretilmelidir.” 

-Eskişehir’in en riskli caddeleri-

İnşaat Mühendisleri Odası, daha önceki açıklamalarında, Eskişehir’de 1999 öncesi yapılan yüksek katlı, altı dükkan olan yapıların, yüksek riskli yapılar olduğuna dikkat çekerek, olası bir depremde Yunus Emre, Sivrihisar, Doktorlar, Kızılcıklı, Sakarya, İki Eylül ve Atatürk Caddelerinde büyük yıkım olacağını öngörüyor. 

-Eskişehir’de 51 binden fazla bina incelendi- 

Eskişehir’de Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyeleri ile İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi arasında imzalanan protokol kapsamında, kentin mevcut yapı stoku incelendi.  İki etapta toplam 51 bin 432 bina incelendi.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak