Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Atıksu Arıtma Tesisleri, enerji verimliliği ve çevresel sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla önemli adımlar atıyor. Alpu Yolu'nda bulunan tesislerde, 1. etap karbon giderimli arıtma tesisi günde 44.400 m³ atıksu, 2. etap ileri biyolojik arıtma tesisi ise günde 60.600 m³ atıksu arıtıyor. Bu süreçte, atıksu arıtımında oluşan çamurdan fosil yakıtlara göre daha az sera gazı salınımı yapan çevre dostu biyogaz üretiliyor ve bu biyogaz ile enerji tasarrufu sağlanıyor.

ESKİ Atıksu Arıtma Tesisleri’nde çamur çürütülerek biyogaz elde ediliyor ve bu biyogaz, tesisteki gaz jeneratörleriyle elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Ayrıca, bu biyogaz ısı enerjisi olarak da kullanılarak hem çamur çürütme hem de bina ısıtma işlemleri gerçekleştiriliyor. 2024 yılında, bu yöntemle 7.480 MWh elektrik enerjisi üretildi ve tesisin toplam elektrik tüketiminin %50'si karşılandı. Ayrıca, bazı arıtma çamurları lisanslı firmalar tarafından alternatif yakıt olarak kullanılıyor.

Dscf9011 Copy

Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, bu yenilikçi uygulamaları ile kaynakların korunmasını ve çevresel etkiyi azaltmayı hedefliyor.

Kaynak: Bülten