Sabah Gazetesi yazarı Barış Şimşek, küresel güç savaşlarının yeni cephesi olan nadir toprak elementleri (NTE) alanında Türkiye’nin hızla yükseldiğine dikkat çekti. Eskişehir Beylikova’da keşfedilen 694 milyon tonluk rezervle Türkiye, dünyadaki en büyük ikinci NTE rezervine sahip ülke konumuna yükseliyor.
Şimşek’in yazısında aktardığına göre, ileri teknoloji, savunma, havacılık ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda kullanılan nadir toprak elementleri artık sadece teknolojik gelişmelerin değil, küresel ekonomik ve siyasi rekabetin de merkezinde yer alıyor.
“Nadir toprak elementleri (NTE), küresel ekonomide ticari savaşların en önemli enstrümanlarından biri olacak. ABD'nin Ukrayna'ya savaşı bitirmek için şart koştuğu, Çin'in yüksek rezervleri ve küresel NTE pazarının yüzde 70'ini kontrol etmesi nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği'ne kafa tutabildiği NTE'ler Türkiye'de de üretilmeye başlanıyor.”
– Barış Şimşek, Sabah
DÜNYANIN EN BÜYÜK REZERVİ BEYLİKOVA'DA
Yazıya göre, Çin'in 800 milyon tonluk Bayan Obo sahasından sonra, Eskişehir Beylikova’da keşfedilen 694 milyon tonluk rezerv, Türkiye'yi küresel rekabette ön sıralara taşıyor. Söz konusu sahada yapılan analizler, lantan, seryum, neodimyum ve praseodimyum gibi stratejik elementlerin üretilebilir seviyede olduğunu ortaya koydu. Bu elementler; optik, mıknatıs, lazer, rafineri ve batarya teknolojilerinde geniş kullanım alanına sahip.
“Trump'ın Ukrayna'daki 500 milyar ila 1 trilyon dolar değerindeki nadir toprak elementini çıkarmak için Ukrayna'yı anlaşmaya zorladığı geleceğin madenlerinde Türkiye de kritik bir öneme sahip.”
– Barış Şimşek, Sabah
3.5 TRİLYON DOLARLIK SERVET
Türkiye’nin yer altı kaynaklarının toplam değerinin 3.5 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Malatya-Kuluncak, Sivas, Burdur, Isparta ve Kayseri’de de yeni NTE rezervlerinin tespit edildiği belirtiliyor. Beylikova’da kurulan pilot ölçekli zenginleştirme tesisi faaliyete geçmiş durumda. Endüstriyel üretim için büyük ölçekli tesis yatırımı ise planlama aşamasında.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamalarına da yer veren Şimşek, yıllık 570 bin ton NTE saflaştırma kapasitesine sahip bir tesisin kurulmasının hedeflendiğini vurguladı.
Yazıda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı “Türkiye Kritik ve Stratejik Madenler Raporu”na da değiniliyor. Rapora göre, Türkiye 26 madeni “stratejik” olarak sınıflandırdı. Bunlardan 10’u (kobalt, krom, molibden, nikel, niyobyum, titanyum, alüminyum, çinko, demir, manganez) hem kritik hem stratejik kabul edilirken, geri kalan 16’sı arasında hafniyum, iterbiyum, itriyum, lantan, neodimyum, seryum gibi nadir toprak elementleri de bulunuyor.