Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Planı’nda 2025 yılı için 13 milyar 508 milyon TL gider bütçesi öngörüldü. Bu giderin 2 milyar 985 milyon 783 bin TL’si yatırımlara ayrıldı. Kaynak kullanımı açısından Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’na 595 milyon TL ayrılarak, kaynağın en büyük payı kentsel dönüşüme aktarılmış oldu.

“BÜYÜKŞEHİR’İN BU GİRİŞİMİNİ OLUMLU KARŞILIYORUZ”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin kaynaklarının en büyük kısmını kentsel dönüşüme ayırması hakkında Eskişehir Net’e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, bütçeyi ve belediyenin bu konuda girişimini olumlu karşıladıklarını ifade etti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çeken Kılıç, Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlığın birlikte hareket etmesinin önemine değindi.

“BU ÇOK SEVİNDİRİCİ BİR HABER”

Ayşe Ünlüce’nin kentsel dönüşümün öneminin farkında olduğunu söyleyen Kılıç, “Bu bütçeyi olumlu karşıladık ve buna çok değer veriyoruz. Büyükşehir Belediyemiz en yüksek payı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’na ayırmış. 595 milyon lira. Bu da bütçesinin yüzde 20’si yapıyor. Burada çok net mesaj var. Demek ki Sayın Ünlüce kentsel dönüşüm sorununun Eskişehir’in en büyük sorunu olduğunu kabul etmiş, bunu anlamış ve bu konuda çalışacağını da çok net bir şekilde iradesiyle ortaya koymuş oldu. Bu çok sevindirici bir haber. Eskişehir’in kentsel dönüşüm problemi bize göre şehrin en büyük problemi. Bu kadar büyük bir problem varken Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da çıkıp bütçesiyle birlikte bu konuda çok net bir irade koyması inşaat mühendisleri odası olarak bizleri sevindirdi” diye konuştu.

“ARTIK ÇOK NET VE GERÇEKÇİ OLMALIYIZ”

Mevcut ekonomik koşullarda kentsel dönüşüme ilişkin net ve gerçekçi olunmasının altını çizen Kılıç, “Aslında artık çok net ve gerçekçi olmalıyız. Biz 595 milyon lira ile bu binaları yıkıp yapacağız dersek hiçbir şey yapamayız. 595 milyon lira bizim bütçemiz içinde yüzde 20 gibi büyük bir pay elde ediyor olabilir ama siz arsa bedava olsa, bir tane küçük daire yapsanız, tekini 1 milyon liraya mal etseniz anca 600 daire yaparsınız. 2 milyona mal etseniz anca 300 daire yaparsınız. Demek ki 595 milyon lira ile kalkıp da daire yapmaya veya insanların evini yıkıp da yenilemeye çalışmayacağız. Çünkü böyle bir gücümüz yok. Bu konuda hem net olalım hem de gerçekçi olalım” şeklinde konuştu.

“BÖYLE BİR PARA DEVLETTE DE YOK, BELEDİYEDE DE YOK, VATANDAŞTA DA YOK”

Siyasilerin kentsel dönüşümü siyasetin dışında tutarak hareket etmesinin önemli olduğunu söyleyen Kılıç, “Burada ne yapabiliriz? Evet, parayı bastırıp binaları yıkıp yapabilirsiniz ama bunun için paranız olması lazım. Böyle bir para devlette de yok, belediyede de yok, vatandaşta da yok. Bu konuda da gerçekçi olmak lazım. Burada yetki kimin tartışmaları oluyor siyasi olarak. Veya şu kadar daire yaptın, yapamadın oluyor. Siyasilerden de bir şey istememiz lazım. Bu konuyu siyasetin dışında tutacaklar. Kentsel dönüşüm konusunda tartışmamak lazım. Bu sorun hepimizin sorunu. Artık birbirimizi suçlamayı bırakarak, beraber ne yapabiliriz buna bakmamız lazım” dedi.

“BAKANLIK VE BELEDİYE BİRLİKTE HAREKET ETMELİ”

Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Kılıç, “Biz mesela Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde yapı protokolü imzalamıştık. 52 bin binayı inceledik. Bununla birlikte kentsel dönüşüm strateji planı hazırlanıp bir strateji belgesi alınıp kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi imkanı var. Burada Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisi var. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi beraber hareket ederse bunu aslında yapabilir. Deprem olarak riskli gördüğümüz ki bunlar maalesef şehir merkezinde bulunan, altında dükkan olan 7-8 katlı binalarımız. Yunus Emre Caddesi, Sakarya Caddesi, Sivrihisar Caddesi, Kızılcıklı, İsmet İnönü Caddesinde bulunan binalar. Bu binaları yenilememiz lazım. Paramız da olmadığına göre ne yapacağız? Biz buralarda rant oluşturacağız. Vatandaşın lehine bir rant oluşturacağız. Yunus Emre Caddesine bakıyorsunuz önünde 8 katlı, arkasında 3 katlı binalar var. Ortalaması 6 kat yapar. Biz bunları birleştireceğiz, yıkacağız. 8 kat imar vereceğiz. Vatandaşın cebinden para çıkmadan buraları yenileyecek bir imar planı hazırlayacağız” diye konuştu.

TÜM SİYASİ TARTIŞMALAR KENARA BIRAKILMALI

Kılıç, “Bu 595 milyon lira ile eğer Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Bakanlığı Büyükşehir Belediyesi’ni desteklerse, birlikte hareket edebilirlerse, beraber çalışırlarsa yani bütün siyasi tartışmaları bir tarafa bırakıp Eskişehir’in tüm siyasileri tek yürek olarak hareket ederlerse bu 595 milyon TL ile planlamaları, çalışmaları yapabilirsiniz. Onu yaptıktan sonra iş müteahhitlere kalıyor” şeklinde konuştu.

“SİYASİ KAVGALARA GİRERSEK BU İŞİN SONUCUNDA BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇIKMAZ”

Kılıç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Belediyenin izlemesi gereken yol şu: Kentsel dönüşüm strateji planını hazırlamalı. Yapılması gereken, kentsel dönüşümü en azından genel hatlarıyla ortaya koyup Çevre Şehircilik Bakanlığı’na müracaat etmek. Bakanlık da tüm gücüyle Büyükşehir Belediyesi’ni desteklemeli. Orada ister yetkisini kullanıp kendisi bu işi yapar, isterse Büyükşehir Belediyesi’ne yetkisini devreder ama desteklemeye de devam eder. Büyükşehir Belediyesi yapar. Bakanlık destekçisi olur. İsterse de zaten yetki benim der. Kendisi yapar. Büyükşehir Belediyesi onu destekler. Ama biz burada siyasi olarak işte birbirimize sen bunu yapmadın, bu senin yetkindi, bu benim yetkimdi gibi siyasi kavgalara girersek bunun sonucunda çok net söylüyorum bu işin sonucunda bir kentsel dönüşüm çıkmaz. Hiçbir binayı da yenileyemeyiz.”

Kaynak: Meltem Karakaş