Küresel ısınma ve iklim krizinin etkisiyle gerek dünyanın farklı noktalarında gerekse ülkemizin birçok bölgesinde orman yangınları yaşanıyor. Bu yangınlarda küresel ısınmanın etkisi olduğu kadar dikkatsiz ve duyarsız vatandaşların anız ya da piknik ateşi yakması, binlerce ağacımızın, ormanımızın yok olmasına neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Karşıyaka ilçesinde meydana gelen yangında hem ormanlık hem de yaşam alanları kül oldu. Biz de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Tezcan Al ile belediyenin itfaiye biriminin olası yangınlara hazır olup olmadığını konuştuk.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi itfaiye filosu ne durumda şu an? Olası afetlere hazır mı?

Eskişehir itfaiyesi olarak olası yangın olaylarına karşı tam donanımlı hazırız. Bu konuda çok önemli bir eksiğimiz bulunmamakta. 6360 sayılı kanundan sonra sınırlarımız genişledi. Biliyorsunuz bütün ilçeler bize bağlandı ve aynı zamanda bütün ilçelerdeki itfaiye personeli ve ekipmanları bize bağlandığı için o konularda biraz sıkıntı yaşadık. Neden yaşadık? İlçelerden gelmiş olan araçların çoğunluğu hep eski model araçlar olduğu ve o araçlarla müdahalede biraz sıkıntılar yaşandığından, onlar biraz bizi yordu, yormakta. Ama araç filomuzu günden güne yeniliyoruz sürekli. Personelimizdeki eğitimlerimiz sürekli devam ediyor. Eskişehir’de herhangi bir afet durumunda itfaiye olarak biz her türlü duruma hazırlıklıyız.

Kaç itfaiye eri var? Araç sayısı nedir?

17 tane istasyonumuz var bizim. Bütün ilçelerimizde, her tarafta var. Aynı zamanda ilçe harici Kırka’da var, Gümüşkonak’ta var. Araçlarımız arasında  arazöz var, merdivenli araçlarımız var. Tam kapasiteli araçlarımız var. Her tarafta farklı işlevi olan araçlarımız var ama genelde merkezde Gültepe’de, Batıkent’te, Esentepe’de nüfusun yoğun olduğu yerlerde, Emek’te var.

“190 TANE PERSONELİMİZ VAR”

Şu anda toplamda bizim araç sayımız 65 bütün Eskişehir genelinde. İtfaiye eri olarak 190 tane personelimiz, itfaiye yangın müdahale personelimiz var. Personelimizin 100 tanesi merkezde, 90 tanesi ise ilçede görev yapıyor. Eskişehir için çok yeterli değil bu sayı. İtfaiye eri eksikliğimiz var. Onların alım prosedürleri çok farklı. Kurum olarak normal personel alımı gibi bir prosedür İtfaiye Dairesi Başkanlığımız için yok maalesef. İlgili bakanlıktan izin almamız gerekiyor. Bu izni aldığınız takdirde bile bu talebimizi kpss’den memur alımı olarak karşılıyoruz.

“HER YIL FİLOMUZU GENİŞLETİYORUZ, GÜÇLENDİRİYORUZ”

Gündemimizde var. Zaten Ayşe Başkanımızın da lansman toplantısında itfaiye teşkilatlarını güçlendireceğine yönelik ifadeleri de var. Bu sene itfaiye araç alımı olacak. Önümüzdeki sene bütçemizde yeni bir itfaiye araçları alımı için belli bir oran koyduk. Belli bir sayı belirledik. Şimdi önümüzdeki sene için yorum yapamıyorum ama bu sene bir alım olacak. Geçen sene de alındı, ondan önceki sene de alındı. Her yıl filomuzu genişletiyoruz, güçlendiriyoruz. Yeni araçlar almaya çalışıyoruz imkanlar dahilinde, gücümüz yettiği sürece.

 “İLÇE BELEDİYELERİNİN DE İTFAİYE FİLOLARI OLMALI”

Mevzuat gereği şu an ilçe beledilerinin itfaiye birimleri yok ama iklim kriziyle beraber bu kadar çok yangının yaşandığı bir dönemde ilçe belediyelerinin de itfaiye birimleri olmalı mı sizce?

İlçelerin büyükşehirlere bağlanmasından sonra ilçelerin itfaiyeleri ve ekipmanları da büyükşehirlere bağladı. Kesinlikle ilçe belediyelerin de ayrı itfaiye filoları ve ekipmanları da olmalı. Bizim Günyüzü ilçemiz var. 127 kilometre ötede. Yani 127 kilometre öteye biz ne kadar bütün teknolojiyi götürsek de ne kadar etkili olabiliriz onu çok bilemiyorum. Ama oradaki ilçe belediyesine bağlı olmuş olsa daha faydalı olacaktır. Hızlı bir şekilde haberleşme sorununu giderirler ve daha hızlı müdahale edebilirler. O yüzden ilçe belediyelerinin de mutlaka itfaiye filolarının olması gerektiğini düşünüyorum.

Afete hazırlık ve afete müdahale süreci nasıl olmalı sizce?

Önlemlerin alınması gerektiğini düşüyorum. Afet konusuna girdiğimiz zaman yangın, sel, hortum, kaya düşmesi aklınıza gelebilecek her şey. Bunlar hepsi afettir. Bu konuda kesinlikle önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Halkımızı kesinlikle bilinçlendirmek gerekiyor. Bazen bir piknikte yakılan bir ateş maalesef büyük bir yangına sebep olabiliyor. Bu konularda vatandaşlarımızın uyarılması, bilinçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle sıcak havalarda ateş yakılmasına müsaade edilmemeli .

“AFET FARKINDALIK EĞİTİMLERİ VERİLMELİ”

Afet farkındalık eğitimlerinin verilmesi ve önleyici tedbirlerin alınması çok önemli. Afet öncesi tedbirler var, afet anı ve afet sonrası. Üçe ayrılıyor. En baştaki bizim için çok elzem. Afet öncesi tedbirlerin hepsinin alınması gerektiğini düşünüyorum. Toplanma alanları ve barınma alanlarının şimdiden tespitinin yapılması çok önemli. Halkımızın bu konuda çok iyi bilinçlendirilmesi lazım.

Son yıllarda artan orman yangınlardan sonra Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve itfaiye birimi olarak tedbirleri artırdınız mı?

İtfaiye olarak bizim orman yangınlarına müdahalemiz mevzuat gereği söz konusu değil. Müdahale edemiyoruz orman yangınlarına. Orman yangınlarına Orman Bölge Müdürlükleri bünyesinde müdahale eden ekip var. Tabi ki bizden AFAD aracılığıyla destek istiyorlar. AFAD bu konuda tek yetkili. Biz de gereken desteği sağlıyoruz. Burada arazözlerimizi gönderiyoruz, diğer birimlerimizden, park bahçelerden olsun, tankerler olsun. Hepsini gönderiyoruz. Oraya gittikleri anda da AFAD il müdürlükleri veya AFAD kriz merkezlenin emrine giriyor arkadaşlarımız. Onlar ne derse onu yapıyorlar. Bizim direkt ormanlara müdahalemiz söz konusu değil mevzuat gereği.

“MÜDAHALE KONUSUNDA BİZ HER ZAMAN HAZIRIZ”

Bizimki itfaiye olarak sadece şehirde genel ormanlık olmayan bölgelerde, tarlalarda anız yangınları bize ait mesela. Ot yangınları bize ait. Ama yangın ormana geçtiği an sorumluluk Orman Bölge Müdürlüklerine geçiyor. Orada da bir mevzuat eksikliği olduğunu düşünüyorum ben. Kimin, nerede, nasıl sınırı var onu da ayırmak zor. Bu kanunla düzenlenebilir. İçeriğine kesin net ifadelerin konulması gerekir. Orman yangınlarında biz ne kadar destek veriyorsak Orman Bölge Müdürlüğü’ne, onlar da bize destek veriyor. O konuda karşılıklı iş birliğimiz var. Ama Eskişehir’in içi rahat olsun. İtfaiye konusunda itfaiyenin yapabilecekleri alanlarda müdahale konusunda biz her zaman hazırız. O konuda hiçbir problemimiz yok. İtfaiyemizin güçlü bir filosu var.

Kaynak: Meltem Karakaş