Eskişehir'in yüzde 13,97 oranında artan ihracatını değerlendiren Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, "Eskişehir’den gerçekleştirdiğimiz ihracatın yaklaşık yüzde 20’sinin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğu biliyoruz" diye belirtti.

Ticaret Bakanlığı, Kasım 2024 ihracat verilerini açıkladı. Eskişehir’in kasım ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,88 artarak 379 milyon dolara ulaştı. Türkiye genelinde ise kasım ayı ihracatı yüzde 3,1 azalarak 22,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ocak-kasım dönemi değerlendirildiğinde, Eskişehir’in ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,97 artarak 4,6 milyar dolara yükselirken, Türkiye'nin ihracatı yüzde 2,5 artışla 238,5 milyar dolara ulaştı. İthalatta ise yüzde 6,4’lük bir düşüş yaşandı ve toplam 311,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylece dış ticaret açığı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,6 azalarak 79,3 milyar dolara geriledi.

YÜZDE 20'Sİ TEKNOLOJİK İHRACAT

Açıklanan ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, "Eskişehir’den gerçekleştirdiğimiz ihracatın yaklaşık yüzde 20’sinin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğu biliyoruz. Bu alanda Türkiye ortalamasının yüzde 4 civarında seyrettiğini düşündüğümüzde oldukça iyi bir noktada bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Özellikle havacılık, savunma, makine imalat ve kimyevi maddelerde yüksek miktarlarda ihracat potansiyeline sahibiz. En önemli ihracat partnerlerimizin AB ve ABD olduğunu görmekteyiz. Eskişehir’le paralel bir şekilde Türkiye'nin de en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatın ocak-kasım döneminde yüzde 4 artığını ve 100 milyar dolara yaklaşıldığını dikkate aldığımızda Yeşil Mutabakat sürecinin sahip olduğu önemi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

TÜM İMALAT SEKTÖRÜNÜ KAPSAYACAK

İhracatta yaşanan başarının devamı için finansman maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini belirten Kesikbaş, “İklim değişikliğine uyum sürecinde firmaların daha düşük karbon salımıyla üretim yapmalarını talep edecek olan yeşil dönüşüm süreci çok yakın zaman içerisinde tüm imalat sektörünü kapsayacak. Emisyon ticaret sistemiyle birlikte ilgili standartlara uyum sağlamayan firmalar AB ve ABD’ye olan ihracatlarında ilave karbon vergileri ödemek zorunda kalacaklar. Elbette bu durum üreticilerimizin rekabet gücünü zayıflatacak bir tehdit olarak görülmekte. Bu noktada özellikle Eximbank’ın verdiği krediler ve ihracat sigorta garantisi gibi teşviklerin 2025 yılında artmasını beklemekteyiz. Kurumlar vergisinde puan indirimleri ve yeşil dönüşüme uyum için Ticaret Bakanlığı ve TÜBİTAK desteklerinin hızlandırılma sürecinde olduğunu takip ediyoruz. Önümüzdeki birkaç yılın yeni programlar ve yoğun ihracat teşvikleri ile desteklenmesini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı