Lületaşı ustalarından Erol Güler, hem azalan turist ilgisinden hem de dijitalleşme sürecinde karşılaştıkları zorluklardan bahsederek çözüm önerilerini dile getirdi.
"ESKİ KALABALIK YOK"
Turizm sezonunda umduklarını bulamadıklarını belirten Erol Güler, şunları söyledi: "Turizm sezonumuz kapalı geçti. İnsanların Eskişehir'e gelmemesi gibi bir hal oluştu. Biz sezona göre bir hazırlıklarımızı yapmıştık ama maalesef düşündüğümüz gibi olmadı, turizm çok ölü bir vaziyette geçti. Okulların açılması ve üniversite öğrencilerinin buralara gelmesiyle piyasa yeniden canlanır gibi olmuştu, bir süre sonra o da duraksadı. Odunpazarı'nda artık eskisi gibi kalabalık yok."
"DİJİTALLEŞME SORUNU"
Lületaşı ustaları, dijital dünyaya adapte olma konusunda önemli zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lületaşının genellikle tütün ürünleriyle ilişkilendirilmesi, sosyal medya platformlarında reklam yapmayı neredeyse imkânsız hale getiriyor. Erol Güler, bu konuda yaşanan sıkıntıları şu şekilde ifade etti: "Lületaşı her işe yarayabilecek bir maden olmasına rağmen tütün mamülleri üzerinden pazarı dönüyor. Bu yüzden sosyal medyada dahi reklam yapamıyoruz. Durum böyle olunca biz dijitalleşmek konusunda çok zorluklar çekiyoruz. Online mağazalarda satış yapmayı deniyoruz ancak oralarda da ciddi ücretler isteniyor. Bu sitelerde fazla paralar harcanıyor, eliniz boş dönebiliyorsunuz. Bizim dijitalleşme üzerindeki çalışmalarımızın uzun yıllar alacağına inanıyorum."
Eskişehir’in tanıtımı ve lületaşı ürünlerinin pazarlanması için dijitalleşme gerekliliği üzerinde duran Güler, bölgedeki ticaretin canlanması için farklı yöntemlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yerel yöneticilerin ve ilgili kuruluşların turizmi artırıcı projeler geliştirmesi, hem Tarihi Odunpazarı Evleri’ni hem de Eskişehir’i daha cazip bir destinasyon haline getirebilir.