Türkiye’nin en köklü şirketlerinden olan Yasin Çakır’ın temelleri, 1925’te Mehmet Ali Yasin ve Süleyman Çakır tarafından atıldı. Yasin Çakır ismi, Süleyman Çakır ve Mehmet Ali Yasin ailelerinin soyadlarının birleşmesinden geldi…
Yasin Çakır Un Fabrikası Genel Müdürü Selim Öğütür, 1925 yılında iki ortaklı kolektif bir şirket olarak kurulan firmalarının 1960 yılında anonim şirkete dönüştüğünü söyledi. Fabrikalarının, Eskişehir’de kurulan ilk un fabrikası, Türkiye’de ise un sektöründe pnomatik sistemle çalışan ilk tesis olduğunu anlatan Öğütür, “1923 yılında Mehmet Ali Yasin, İstanbul’dan Eskişehir’e gelerek Süleyman Çakır ile birlikte 1925’te Eskişehir’de ilk un fabrikasını kurmuşlar. Yasin Çakır ismi, Süleyman Çakır ve Mehmet Ali Yasin ailelerinin soyadlarının birleşmesinden gelmiştir. Her iki ailenin de akrabalık bağları var. Süleyman Çakır ile Mehmet Ali Yasin bacanaktır. Eskişehir’in tanınmış toptancılarından biri olan Hacı Hüseyin’in oğludur Süleyman Çakır. Mehmet Ali Yasin de onun muhasebe ve katiplik işlerini yapmaktadır. İkisi de aynı evin kızlarıyla evlenip, Yasin Çakır Un Fabrikası’nı kurmuşlardır” dedi.
O yıllarda Türk mühendis yoktu…
1945 yılında Türkiye’de un teknolojisi üzerine mühendis bulunmaması nedeniyle Alman ve Fransız mühendisler ile çalışıldığını, daha sonra yetişen Türk teknik personel ile çalışmaya başlanıldığını anlatan Öğütür, “1952 yılına kadar ortaklı şirket olarak devam edilmiş, 1960 yılında kurumsallaşarak anonim şirket olmuştur. Anonim şirket formunu alan firmamız 120 ton üretim kapasitesi ile çalışırken, 2002 yılından itibaren Eskişehir OSB’deki tesisinde 400 ton kapasiteye ulaşmıştır. 1925 yılından bu yana faaliyet gösteren firmamız, ürün kalitesi ve hizmet anlayış ile sektöründe ve bölgesinde kısa zamanda kendisine seçkin bir yer bulmuştur” ifadelerini kullandı.
En büyük müşterisi Eti Gıda
Eskişehir OSB’de yaklaşık 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 20 bin metrekarelik alanda kurulu fabrikalarının yıllık 122 bin 500 ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Öğütür, “Firmamızda üretim tesisi olarak 275 ton ve 125 ton kapasiteli iki adet üretim tesisi bulunmaktadır. Burada değişik çeşitlerde un ve kepek ürünleri imal edilmektedir. Üretim kapasitesinin yüksek bir bölümü bisküvilik un çeşididir. Ayrıca üretim atığı olarak çıkan değişik yem çeşitleri de bulunmaktadır” diye konuştu.
Ürün portföylerinde ekmeklik ve özel amaçlı un olarak toplam 20 farklı çeşit un ile kepek ürün grubunda 3 çeşit ürün bulunduğunu, en büyük müşterilerinin ise Eti Gıda Sanayi olduğunu söyleyen Öğütür, aynı zamanda fırınlar, marketler, tüccar ve toptancılara yönelik de üretimleri olduğunu ifade etti.