TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Özdemir, Eskişehir’i yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı noktasında değerlendirdi. Kapasite sorununa dikkat çeken Özdemir, kapasite artırımı konusunda çalışmalar yapıldığını fakat hala Eskişehir’de özellikle organize sanayi bölgesinde kapasite sorununa takılan firmalar olduğunu ifade etti.
“DÜNYANIN YAVAŞ YAVAŞ VAZGEÇTİĞİ BİR TEKNOLOJİ”
Geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme gelen kömürlü termik santrale ilişkin konuşan Özdemir, dünyanın vazgeçtiği bir teknolojiden elektrik üretmeye çalışmanın yanlış olduğunu söyledi. Özdemir, “Türkiye’nin elektrik ihtiyacı veya santral ihtiyacı var mı? Türkiye’nin mevcuttaki santralleri, kurulu güçleri aslında ihtiyacının çok çok üzerinde. Elbette teknoloji geliştikçe santrallerin de dönüşmesi söz konusu. Mevcutta çok uzun zamandır doğal gaz çevrim santralleri yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakıyor. Bunlar aslında çok açık açık gördüğümüz şeyler. Fakat termik santral konusuna gelecek olursak termik santralin yapılmasıyla ilgili çalışmalar tekrar gündeme gelmesi çok afaki. Defalarca vazgeçilmiş, bütün dünyanın yavaş yavaş vazgeçtiği bir teknoloji kullanarak elektrik üretmeye çalışmanın ne kadar doğru olduğu ortada. Aslında elektrik üretmekten ziyade bölgede oluşturacağız zararın ne kadar büyük olduğu üzerine çalışma yapılmalı” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE HER ŞEYE HER AN ZAM GELEBİLİR”
Elektriğe zam bekliyor muyuz derseniz, Türkiye’de mevcut düzende her şeye her an zam bekliyoruz. Yılbaşından sonra olacaktır diye düşünüyorum. Türkiye’de şu an işçilik maliyetleri dolar bazlı olarak yüksek. Ve buna bağlı olarak da yılbaşından sonra bir zam gelecektir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“BAZI PROSEDÜRSEL SIKINTILAR VAR”
“Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılabilmesi için bazı prosedürsel sıkıntılar var” diyen Özdemir, “Bağlantı anlaşmaları için başvuran birçok firma ya da vatandaş kapasite sorununa takılıyor. Dağıtım firmalarına ve trafolara kapasite açılmıyor. Yoksa şu an için Eskişehir’de özellikle sanayi bölgesinde çok fazla yatırım yapan firma var. Aynı zamanda yatırım talebinde bulunmuş, bağlantı anlaşması için başvuru yapmış kapasite sorununa takılan birçok firma olduğunu da biliyoruz” dedi.
“KAPASİTELER AÇILDIĞI TAKDİRDE ESKİŞEHİR’DE ÇOK FAZLA KULLANIM OLACAK”
Kapasitelerin artırılması durumunda Eskişehir’de kullanıcı sayısının artırılacağına dikkat çeken Özdemir, “Buradaki çalışma tamamen teknik çalışma. Teknik çalışmalar tamamlanıp kapasiteler açıldığı takdirde Eskişehir’de çok fazla kullanım olacağını düşünüyoruz. Güneş ya da rüzgar fark etmez, yenilenebilir enerji kaynağıyla, en çok kullanılan güneş. Elektriksel anlamda hatta bozulmalara sebep olmaması ve sadece gündüz çalışıyor olması ile alakalı elektrik iletim ve elektrik dağıtım firmalarının alt yapı ile ilgili değişiklikler yapması gerekiyor. Bununla ilgili hazırlıklar yapması gerekiyor. Bununla ilgili de kapasiteleri belirliyor. Bunlar günden güne artırılıyor” diye konuştu.
“NE KADAR ÇOK ARTIRILIRSA O KADAR ÇOK YATIRIM ALACAKTIR”
Özdemir konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Eğer güneşe bakacak olursak çok zor değil teknik olarak anlaşılması. Sadece güneş olduğu zaman enerji üretiyor. Güneşin olmadığı zamanlarda enerji üretmesi için başka bir kaynağın devreye girmesi gerekiyor. İkisinin karakteristikleri farklı, hattaki etkileri farklı, senkronizasyon sağlamak da başlı başına bir iş. Bunun için yatırımlar gerekiyor. Ben yatırımların yapıldığını görüyorum, kapasiteler de arttırılıyor günden güne. Dediğim gibi ne kadar çok artırılırsa o kadar çok yatırım alacaktır.”