Eskişehir’de çiftçilik yapan Hüseyin Büdüş, cumhurbaşkanı kararı ile mısır ithalatında yüzde 130 olan gümrük vergisinin yüzde 5’e düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çiftçinin sorunlarının günden güne büyüdüğünü ifade eden Büdüş, “Yerli üreticinin hasada yoğun olarak başladığı böyle bir dönemde, hükümet yetkilileri bir gecede ithalat vergilerinde indirim kararı alarak mısır fiyatlarına adeta darbe yaptı” diye konuştu.
“ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLMEDİ”
“Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen, tarım ürünleri fiyatları üzerinde oynanan oyunlar alın teriyle, kendi emeğiyle üreten çiftçiyi güç duruma düşürüyor” diyen Büdüş, tarım ekipmanları, enerji, mazot ve gübre gibi temel girdiler ve artan faiz sebebiyle oluşan finansman maliyeti nedeniyle çiftçinin hak ettiği kazanca bir türlü ulaşamadığını belirtti. Büdüş, bu durumun en çok da küçük ve orta ölçekli aile işletmelerini çaresiz bıraktığını söyledi. Önceki senelerde olduğu gibi bu sene de tarım ürünleri fiyatlarının beklentilerin gerisinde kaldığını söyleyen Büdüş, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin verdiği fiyatların da çiftçinin yüzünü güldürmediğini kaydetti.
“ÜRETİCİ SON ÇARE OLARAK UMUDUNU ŞEKER PANCARI VE MISIRA BAĞLAMIŞTI”
Büdüş, “Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde buğday ve arpa gibi tarım ürünlerinden beklediğini bulamayan üretici, son çare olarak umudunu şeker pancarı ve mısıra bağladı. Açıklanan şeker pancarı fiyatları da beklentilerin gerisinde kaldı, son günlerde borsada ve piyasada oluşan dane mısır fiyatları geçen yılla kıyaslandığında görece daha kabul edilebilir seviyelerdeydi. Ancak yerli üreticinin hasada yoğun olarak başladığı böyle bir dönemde, hükümet yetkilileri bir gecede ithalat vergilerinde indirim kararı alarak mısır fiyatlarına adeta darbe yaptı” şeklinde konuştu.
“MISIR FİYATLARI DİBİ GÖRDÜ”
Büdüş, mısırın 8 Ekim Perşembe günü ithalat maliyetleri, vergiler dahil 285 dolar seviyesindeyken, bir gecede alınan kararla ton başına yapılan yaklaşık 40 dolarlık indirimle birlikte iç piyasada mısır fiyatlarının dibi gördüğünü söyledi. 9 Ekim’de ticaret borsalarında ortalama mısır fiyatlarının 9 bin 700 TL civarında işlem gördüğünü ancak gece yarısı yayımlanan kararnameyle 8 bin - 8 bin 250 TL sınırlarına kadar gerilediğini kaydeden Büdüş, “25 ton gelen bir kamyon kuru mısır borsada bir gün önce 242 bin 500 TL ederken, bir gün sonra 200 bin TL fiyatla alıcı buldu. Yani bir kamyon mısırda çiftçinin cebinden tam 42 bin 500 TL uçtu, buhar oldu” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİNİN CEBİNDEN ALINAN GIDA TEKELLERİ VE SANAYİCİLERİN KASASINA GEÇTİ”
Büdüş, “Türkiye’de yılda ortalama 7-8 milyon ton mısırın ticarete girdiğini hesaba katarsak, yaklaşık 11-12 milyar TL gibi bir rakam bir gece yarısı kararnamesiyle üreticinin cebinden alınarak, gıda tekellerinin ve sanayicinin kasasına transfer edilmiş olacak” dedi. Büdüş, bunu kırmanın yolunun örgütlülükten geçtiğinin altını çizdi.