Eskişehirli Zafer Pişkin, kış aylarında binalarda ısı yalıtımlı camların kullanılmasının doğalgaz faturalarında belli oranda tasarruf sağlayacağını belirtirken, yalıtımın mecburi olduğu yapılarda da yalıtımlı camın olması gerektiğini vurguladı.
Soğuk ve yağışlı hava kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde vatandaşlar evlerinde hem ısınmaya hem de ekonomi yönünden fatura tasarrufu için çeşitli yöntemler arayışına girdi. Bu yöntemlerden ısı yalıtımlı cam sistemleri tercih edilen olarak öne çıkıyor. Eskişehir’de cam balkon, cam cephe, sürme camların imalatını yaparak bunların yurtdışına ihracatını yapan firmanın sorumlusu Zafer Pişkin, kış aylarında ısı yalıtımlı önemini anlattı. “Isıcam tüneli’ ile vatandaşlara uygulamalı satış yaptıklarını söyleyen Pişkin, ısı yalıtımlı camların çalışma sistemini iki camın arasına koyulan çıtanın hava yastığının oluşturulması şeklinde ilerlediğini kaydetti. Pişkin, binalarda bu tür camların yapılmasında yalıtımın da ehemmiyet teşkil ettiğine dikkat çekerek, evlerde ısı kaybının önlenebileceğini söyledi.
“Isı yalıtımlı cam her zaman kendi maliyetini kurtarır”
Sıradan cam ile ısı yalıtımlı camın birbirinden farklı olduğunu belirten Zafer Pişkin, vatandaşların kış aylarında ısı yalıtımlı camları taktırarak doğal gaz faturalarında tasarruf edebileceklerini ifade etti. Pişkin, konuya ilişkin şöyle devam etti:
“Isıcam, iki cam arasına çıta koyularak arasında hava yastığı oluşmasına denir. Hava içerideki ısıyı tutar. İçteki cam iç sıcaklığı görür, dıştaki cam dış sıcaklığını görür. Sıradan çift camlar genellikle merdiven altı dediğimiz şekilde üretilir. Camda kaplama olmaz, standart bir camla yapılır. Ama ısıcamların yüzeyinde güneş ışığını tutsun diye kaplama vardır. Vatandaşlar balkonuna bile ısıcam taktırmalı ki rahat otursun. Evdeki sıcaktan veya dışarıdaki soğuktan korunsun. Tasarruf ederek doğal gaz faturası az gelsin ya da klima az çalışsın. Doğru bir şekilde kullanılırsa, doğramaları yalıtımlı olup, ısıcam ile konforlu ya da sinerji cam kullanılıyorsa yüzde 40 civarında bir tasarruf sağlar. Isıcam her zaman kendi maliyetini kurtarır. Bence herkes ısıcam kullanmalı” diye konuştu.
“Binalarda yalıtım mecburi ise tüm camlarda yalıtımlı cam olmalı”
Binalardaki yalıtım sistemlerine de değinen Zafer Pişkin, yalıtımlı duvarlarda bu camların işe yaramadığını dile getirdi. Yalıtımın zorunlu olan binalarda camın da ısı yalıtımlı olması gerektiğini vurgulayan Pişkin şunları söyledi:
“Camları yaparlar ama ısıcam değilse binanın duvarı yalıtımlıdır. Ama camlar yalıtımlı olmadığı için bu kez yalıtım işlemi tam yapılmamış olur. Isıyı korumaya çalışırsın ama bu kez camdan ısı kaybın olur. Binalarda yalıtım mecburi ise tüm camlarda ısıcam olmalı. Çünkü ısıcam yalıtımla beraber kullanıldığında evin içi tam yalıtımlı olur. Zaten elini cama değirdiğinde iç sıcaklığı alır. Ama normal tek camlı sistemde dışardaki sıcaklık ne ise dokunulduğunda o sıcaklığı görür.”