Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Madencilik Kümesi Başkan Yardımcısı Mehmet Rallas, bilinçli yapılan madencilik faaliyetlerinin sektöre katkı sunacağını söyledi. İnsan var olduğu sürece madenciliğin de olmak zorunda olduğunu belirten Rallas, “Elimizde tuttuğumuz telefondan, evinizdeki pencereye kadar her şey madenlerden üretiliyor. Ancak bu noktada çevreci ve bilinçli madencilik gündem maddelerimizin başında geliyor” dedi.
Stratejik planlamaya ihtiyaç var
Türkiye’nin madencilik sektörünü değerlendirerek sektörün karşılaştığı temel sorunlardan bahseden Rallas, Türkiye’nin madencilik potansiyelinin büyük olduğunu ancak sektörünün önündeki engellerin aşılması ve stratejik planlamaların yapılması gerektiğinin altını çizdi.
ÇED süreci uzun ve karmaşık
Çevresel konuların sektörün büyümesini etkileyen faktörlerden biri olduğundan bahseden Rallas, “Türkiye’de madencilik projelerinin çevresel etki de değerlendirme süreçleri uzun ve karmaşıktır. 2023 yılında, ortalama bir projenin çevresel onay süreci 2,5-3 yıla kadar uzamakta, bu da projelerin gecikmesine yol açmaktadır” dedi.
Sektör eleman sorunu yaşıyor
Rallas, sektördeki nitelikli iş gücü eksikliğinin giderilmesi için mesleki eğitim programlarının güçlendirilmesi gerektiği ifade etti. Rallas, “Madencilik özelinde meslek liselerinin eğitim programlarının güncellenmesiyle sektördeki ara eleman açığı önemli oranda çözüme kavuşacaktır” diye konuştu.
Ülke ekonomisine ciddi katkı
Türkiye madencilik sektörünün ülkenin GSYİH’sine önemli katkılar sağladığını anlatan Rallas, “2023 verilerine göre, madencilik sektörü Türkiye ekonomisinin yüzde 2,3’ünü oluşturdu. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 5’lerin üzerindedir. Ancak ülkemizde madencilik sektörünün karşılaştığı en büyük sorunlardan biri yasal düzenlemelerin karmaşıklığı ve belirsizliğidir. Mevcut yasal çerçeve yatırıcıların güvenini zayıflatmakta ve projelerin zamanında ilerlemesini engellemektedir. Bu konular gözden geçirilmeli” ifadelerini kullandı.