Son yıllarda Türkiye’de başta kadına yönelik şiddet olmak üzere şiddet olaylarında artış görülmeye başlandı. Sosyal medyaya düşen videolar birçok kadını tedirgin ederken, Eskişehir Net ekibi olarak Eskişehirli vatandaşlara, “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için neler yapılmalı?” diye sorduk. Caydırıcı ceza vurgusu yapan Eskişehirliler, eğitimle toplumun kadına bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Hatice Uçar

“İdam gelsin. Çocuklar, kadınlar hep tedirgin. Ben korkuyorum artık. Kızım da öyle. Çocuğum bir sokak arkaya gidiyor okula. Gelene kadar tedirginim. Kendim bile şimdi korka korka gidiyorum. Arkada gözüm yok.”

Mehmet Ali Çakır

“Öncelikle insanlar bir kadından doğduğunu bilmeli. Anneleri de, eşleri de bir kadın. Çocuklarını da ona göre yetiştirmeli. Kadının da bir birey olduğunu anlatmalı. Eğitim önemli. Ama eğitimli insanlar da yönelebiliyor. Sokaklara bakın sadece kadına değil her şeye şiddet var. Yasalar biraz eksik kalıyor. Salıveriyorlar. Cezasızlık var biraz. Bunu da insanlar pirim gibi algılıyor. Yasalar çalışmayınca şiddet büyüyor.”

Sevim Çakan

“Parlamentoda kadın vekil sayısı çok olmalı. Erkeklerin de anneleri bir hanım, eşleri bir hanım, kızları bir hanım. Bu konuya hassas yaklaşmaları gerekiyor. Caydırıcı yasaların çıkması gerekiyor. Kadına, çocuğa, hayvana yönelik şiddeti kınıyorum. Kadının sesinin çıkmasından hoşlanmıyor erkekler. Ailenin çocukların var demesi, ailenin kutsal sayılması, kadının yaşadıklarının görmezden gelinmesi şiddeti artıyor.”

Besime Tüzün

“Aile içinde eğitilmeli. Erkek çocukları büyütülürken kız-erkek ayrımı yapmadan eğitilmeli. Televizyonlarda şiddete yönelik diziler olmamalı. Daha önce aile dizileri olurdu. İletişimsizlik var. Aile bağları da koptu. Sevgisizlik var şiddetin kökeninde. 9 tane suçtan içeri girip sonra çıkıyor. İlk suçta ceza alsaydı, 8 tane suçu yapmayabilirdi. Vatandaş olarak bu sistemden memnun değilim. Acilen önlem alınması lazım. Caydırıcı cezaların hemen olması lazım. Kanunlar değiştirilmeli gerekiyorsa.”

Mustafa Tevhit Gülseven

“Eğitim ve kanunlar çok önemli. Kanunlar sıkıntılı. Bu ülkeyi yöneteneler mağdur da bizim katil de bizim derse o zaman bu cinayetler bitmez. Kadına şiddet bizim problemimizdi. İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, kadına değer vermeme, kadınların obje gibi kabul edilmesi de şiddetin sebebi. Şiddetin kaldırılması için adaletin sağlanması lazım. 26 suçu olanlar dışarda gezerse biz şiddeti önleyemeyiz. Dışardan gelenler de şiddete meyilli. Kadınlara bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor.”

Kaynak: Meltem Karakaş