Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, Oda’nın Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda konuştu. Güler, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmede esnaf, tüccar ve sanayi olarak zor bir yıl geçirdiklerine vurgu yaparak, 2025 yılının ilk altı ayına dikkat çekti. 

“Ciroların artmasına rağmen karlılık düştü”

İş dünyasının, yüksek enflasyonun etkisiyle zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Güler,  “Çok kolay bir yıl olmadı. Üretmekte zorlandık. AB ülkelerinde enflasyonda her şeye rağmen 2.2, Türkiye’de 47.09…Cirolarımızın artmasına rağmen bilançolarımızın karlılık oranları son derece kötü. Gıda sektörünün dışındaki pek çok sektör karlılığı yakalayamadı. İstatistikler realiteyi ortaya koyuyor. Eskişehir’de karşılıksız çek işlemleri ve protesto edilen senetlerin dağılımı korkunç seviyede.  Bir önceki yıl 190 milyon TL olan karşılıksız çek işlem tutarı, 2024’te 850 milyon TL’ye ulaştı. Her şey stabil ve reel olsa bunları yaşamayız” ifadelerini kullandı.  

“Para bol, önemli olan o paraya ulaşmak”

Türkiye’nin bol paralı bir döneme girdiği ancak iş dünyasının bu paraya ulaşamadığına dikkat çeken Güler, “Bol paralı bir döneme giriyoruz, girdik. Merkez Bankası verileri bize bunu işaret ediyor. Mesele bol paranın olması değil, o paraya hangi şartlarda nasıl ulaşacağımız önemli. O paranın piyasaya hangi maliyetlerle gireceği önemli. Ticari kredilerde risk ağırlıklı değişimler oluştu. Bankalar bundan sonraki süreçte daha cesaretli davranacaklar. Umarım piyasaya yansıması olumlu olur” dedi. 

“2025’in ilk altı ayı zor geçecek”

2025 yılının özellikle ilk altı ayının iş dünyası açısından oldukça zor geçeceğine işaret eden Güler,  “2025 yılı yüksek enflasyondan daha uzak, rakamların daha anlaşır hale geldiği bir yıl olur.  Önümüzdeki senenin ilk altı ayı daha zor geçecek. Herkesi tedbirli olmaya davet ediyorum. Umudumuzu da kaybetmeyelim. Umutlu olmamamız lazım. Umutlu olmazsak tünelin ucunu göremeyiz. Bu böyle gitmez” diye konuştu.  

“Lobicilik budur…”

Güler, konuşmasında İstanbul’da Türk Hava Yolları’na gerçekleştirdikleri ziyaretten de bahsetti. Lobiciliğin önemine vurgu yapan Güler, “Eskişehir’i yakından ilgilendiren dört, beş konuda görüşmeler yaptık. Tüm kent aktörlerinin bir araya gelip, kent ekonomisine fayda sağlayacak ve kentte vizyon katacak bir çalışma için birlikte hareket etmesi çok önemliydi. Birlikte hareket etme kültürünün güzel bir örneğiydi. Lobicilik bu… Eskişehir’de havacılık sektörünün 1925 yılından günümüze nasıl geldiğini, altyapısının ne kadar güçlü olduğunu ve yüksek teknoloji ihracatımızı anlatma imkânımız oldu” ifadelerini kullandı. 

“Eskişehir, THY’nin bakım merkezine talip”

Güler, Eskişehir’in Türk Hava Yolları bünyesinde kurulacak büyük uçak motorları bakım merkezine talip olduğunu aktararak, şunları belirtti: “Büyük uçak motorları için bakım merkezine ihtiyaç var.  Türk Hava Yolları’nın bünyesinde bir kent seçilecek ve motor bakım merkezi bu il de yapılacak. Türk Hava Yolları’nda yaklaşık 410 civarında uçak,  650’ye yakın pilot var. Bu pilotların 250’si yabancı… Pilot yetiştiremiyoruz.  Türkiye’nin şuanda bir pilot ihtiyacı var. Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde ‘sivil havacılık’ adıyla hizmet veren bir alan bulunuyor. Yasa, mevzuat, kanun pek fırsat vermiyor. Elimizde 20’ye yakın uçak oldu. Pilot yetiştirme konusunda iyi bir alt yapımız var. Mevzuat ve kanunlarla ilgili bir takım sıkıntılar var. Türk Hava Yolları bu kentte yapacağı yatırımlarla en az 1000’e yakın beyaz yakanın çalışacağı alanlar çıkacak. Bizim ihtiyacımız olan da beyaz yaka… Mavi yakaya pozisyon yaratabiliyoruz ama beyaz yakaya pozisyon yaratamıyoruz.”

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak