Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, meclis ve komite üyeleriyle Anemon Otel’de bir araya geldi.  Etkinlik öncesi meclis ve komite üyelerine anket formları dağıtılarak, sorun ve beklentileri soruldu.  Güler, toplantıda yaptığı konuşmasında Oda’nın yılın ilk on ayında gerçekleştirdiği faaliyet hakkında bilgi verdi, ardından da katılımcılardan gelen şikayetlerin birkaçına yanıt verdi.

HEDEF 1 MİLYON ZİYARETÇİ

Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’nde 400 bin kişiyi ağırladıklarından bahseden Güler, hedeflerinin 1 milyon ziyaretçiye ulaşarak kent ekonomisine değer katmak olduğunu söyledi.  Bu sene TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleşen Kitap Fuarı’na 148 bin 144 kişinin, Tarım Fuarı’nın ise 72 bin 609 kişi tarafından ziyaret edildiğini aktaran Güler, önümüzdeki yıl fuar sezonunu 12-16 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Kamp Karavan Fuarı ile açacaklarını belirtti. Güler, Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde ise ilk on ayda 99 etkinlik düzenlendiğini ve bu etkinliklerde 73 bin kişinin katıldığını açıkladı. 

HİZMET BİNASI SENEYE KALDI 

Eskişehir Ticaret Odası’nın yeni hizmet binasının 2025 yılının ilk yarında hizmete açmayı planladıklarını söyleyen Güler, “Kongre ve Fuar Merkezimiz hayata geçti. 2025 yılında da hizmet binamızın açılışını yapacağız. Modern altyapıya sahip yeni bir arşiv odası oluşturduk. Yeni hizmet binamız, Odamıza 100 yıl hizmet verecek noktada…”dedi.   

GASTRONOMİYE AYRI ÖNEM 

Yeni hizmet binasının açılmasıyla birlikte özellikle gastronomi alanında çalışma yürüteceklerinden bahseden Güler, “Eskişehir’de en çok duyulan aşçı, aşçı yamağı, çikolata ve tatlı ustası… Maalesef şuanda yok. Yüksek maaşlarla farklı kentlerden şehrimize gelerek hizmet veriyorlar. Hizmet binamız devreye girdikten sonra gastronomi alanında çalışma yapacağız” diye konuştu. 

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI NE YAPIYOR?

Güler, yönetim ve kendisine yönelik eleştiriler hakkında, “Zaman zaman ‘Eskişehir Ticaret Odası ne yapıyor’ diye soruluyor. Yönetim Kurulumuz ile birlikte bu senenin ilk on ayında 414 ziyaret ve toplantı gerçekleştirdik. Meslek komitelerimiz 407 toplantı yapmış. Bu toplantılarda 518 karar alınmış. Kim ne derse desin, meslek komitelerimiz çalışıyor. Eksikliklerimiz var mı? Var…” dedi. 

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde hizmet veren ETO Müze’yi 43 ülke ve 62 farklı şehirden 45 bin 202 kişinin ziyaret ettiğini aktaran Güler, “Yıllık ortalama 75 bin ziyaretçi ağırlıyor. Eskişehir’deki müzeler arasında ilk dörde girer. Bakanlık tarafından tescilli bir müzedir. İlk yapılırken eleştirildi ancak 365 Oda ve Borsa’nın içerisinde Türkiye’ye örnek oldu” ifadelerini kullandı.  

FUARLARA KATILIM DÜŞÜK 

ETO üyelerini yurt içinde gerçekleşen fuarlara götürmek için yoğun çaba harcadıklarını ancak katılımın düşük olduğuna dikkat çeken Güler, “Yurt içinde, farklı sektörlerde düzenlenen 7 fuara 124 kişi katıldı.  Yurtiçi fuarlarıyla ilgili 20’ye yakın duyuruya çıktık. Ancak 7 fuara katılmışız. Bu rakam çok düşük… Komite üyelerimizden rica ediyorum, bu fuarlara katılın ve sektörünüzdeki diğer üyelerimizin de katılmalarını sağlayın. Yurt dışında fuarlara katıldık, hepsini cebimizden ödedik. Maliyetleri çok yüksek… İmkânınız varsa katılmaya çalışın” dedi. 

VİZEDE ZOR BİR DÖNEME GİRDİK

İş insanlarının Schengen vizesi temininde sorun yaşadığını anlatan Güler, “Vize sorunu bizi çok zorluyor. Her sene ortalama yaklaşık 600 civarında Schengen vizesi alıp üyelerimizi yurtdışına gönderiyorduk. Şimdi yapamıyoruz. Bir ay önce Berlin’deki bir fuarda kendi şirketimizin standı vardı. Kendi elemanıma vize alamadım. Sorunu çözmek için ikili ilişkilerimi kullanmaya çalışıyorum… Vizede zor bir döneme girdik” diye konuştu. 

ÜYE ZİYARETLERİNİ YENİDEN BAŞLATTI

ETO olarak ara verdikleri üye ziyaretlerini yeniden başlattıklarını duyuran Güler, “Üye İlişkiler Birimimizi tekrar hayata geçirdik. Birim görevlilerimiz son beş aydır sahada.  Baksan, Zincirlikuyu ve Batıkent bölgesinde toplam binin üzerinde ziyaret gerçekleştirdik. Sahadan, Oda’mızla alakalı talepler hakkında bilgi akışı sağlanıyor. Biz de bu talep ve istekleri karşılaşama doğrultusunda çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı. 

İLK 10 AYDA 685 İŞ YERİ KAPANDI

Güler, yılın ilk on ayında açılan ve kapanan işletmelerin sayısını paylaştı: “Ticaret Sicil Müdürlüğü 10 bin 34 tane tescil işlemi gerçekleştirmiş. Bin 251 tane yeni iş yeri açılmış. Kapanan işletme sayımız 685…” 

ÜYE SAYISI 18 BİN, KULLANAN SAYISI 2796

Güler, ETO üyelerine indirimli alışveriş yapma imkanı sağlayan mobil uygulama “ETO Avantaj” hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Kullanıcı sayısı 2 bin 796’ya ulaştı. İndirim sağlayan firma sayımız 262…Yüzde 60’lara varan indirimler var. ETO Avantaj, paramızın bu kentte kalması açısından çok önemlidir.” 

ÜÇ HARFLİLERLE BAŞIMIZ BELADA

Komite üyelerinden gelen beklenti ve önerilerden de bahseden Güler, zincir marketler konusunda gelen şikayetle ilgili şunları söyledi: “En büyük baş belamız maalesef üç harfliler. Zincir marketlerde 500’e yakın üyemiz var. Aklınıza gelen her sektörden malzeme satıyor.  Yazışmaların dışında birebirde de bu konunun mücadelesini veriyoruz. Bu işin arkasındayız ve takipçisi olmaya devam edeceğiz.” 

ONLİNE SATIŞLA MÜCADELE EDEMEYİZ

Online satışla ilgili komite üyelerinden gelen eleştirilere de yanıt veren Güler, “Ticaretimizi zorlar hale geldi. Gelmeye de devam edecek. Ancak bir gerçek var. Artık hayatımızın içerisinde… 2024 yılında 78 milyar dolarlık hacmi var. 2025 yılı planlamaları 85 milyar dolara doğru gidiyor. Burada büyük bir hacim oluştu. Biz buna karşı gelerek mücadele edemeyeceğiz. İçinde olarak var olabiliriz. Bu konuda eğitim çalışmaları yaptık, ancak istediğimiz noktaya gelemedik. Kendimize alan açmak zorundayız” ifadelerini kullandı.  

BİR KURUŞ BORCUMUZ YOK

Güler, 2017’deki ETO seçimleri öncesi sözünü verdiği İleri Yaşam Merkezi’nin planlamasını önümüzdeki yıl yapacaklarını duyurdu.  Güler, “Müzeyi açtık, kongre ve fuar merkezini bitirdik. Hizmet binamızı da önümüzdeki yıl hizmete açıyoruz. İleri Yaşam Merkezimizin planlamasında önümüzdeki yılın ikinci yarısında yapacağız. İleri Yaşam Merkezi, Eskişehir Ticaret Odası camiası tarafından uzun yıllardır hep dile getirilen ve maalesef hamle yapamadığımız bir projeydi... Artık hedefimiz bu... Eskişehir Ticaret Odası’nın bir lira borcu yok. Bu Oda’da boşa harcanan çok paralar oldu” diye konuştu.  

ASGARİ ÜCRET İKİ TARAFI DA MUTLU ETMELİ 

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Güler, önümüzdeki yıl asgari ücrete yapılacak artışla ilgili şunları belirtti: “İçinde bulunduğumuz süreç bizim stratejik olarak bazı kararlar almamıza engel oluyor. Zor bir dönemden geçiyoruz. Maalesef bazı yatırımların da durduğunu görüyoruz.  Asgari ücret konusunda rakam vermekten kaçınıyorum. Çalıştırdığım dünya kadar insan var. İki tarafı da mutlu etmesi lazım…Vergisel olarak şu anda çalışan üzerinde çok büyük yük var. Bunun planlanması lazım. Ben çalıştırdığım insanın parasını vermem lazım bunun için de bir kazanç elde etmem lazım.  Orta yolun bulunması gerekiyor.” 

ESKİŞEHİRSPOR’LA DERDİMİZ YOK

Odunpazarı Belediyesi’nin, Eskişehirspor yararına düzenlenmesine izin verdiği festivallere neden karşı çıktıklarıyla ilgili de açıklama yapan Güler, “Biz festivale karşı olamayız. Kültür sanat kısmında bütün etkinlikleri destekliyoruz. Bizim bireylerle işimiz yok. Sonuçta temsil etmiş olduğum 18 bin kişili bir kitle var. ‘Yöresel ürünler’ adı altında başka kentten gelip, bu kentin ekonomisini alıp başka kentte aktarıyorlar.  Buraya katılan hiçbir firma, Eskişehir firması değildi. Bu kentte vergi vermiyor, kira ödemiyor, sokaklarında dolaşmıyor ama ticaret yapıyor. 15 gün sonra da buradan ciroları toplayıp, başka kentte gidiyor. Hiçbir kurumla karşılıklı bir kavgamız yok, olamaz da. Yapılan yanlışlığı düzeltme adına bir mücadelemiz var. En son yapılan etkinliklerde amacının dışında işler yapıldı… Biz sanki ‘Eskişehirspor’a karşıymışız’ gibi bir algı var.  Ben, Eskişehirspor’un genel kurul üyesiyim. İlk üyelerinden biriydim. Eskişehirspor’la bir derdimiz yok, buralara çekilmesi yanlış” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak