Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, "Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi" projesi ile sağlıkta dijital dönüşümde önemli bir başarıya imza attı. Geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan projede, panoramik diş röntgeni çekilen hastaların filmleri sisteme yüklendikten sonra yapay zeka, saniyeler içinde diş problemlerini tespit ederek, bu bilgileri doktorların bilgisayarına aktarıyor. Projede 1 yıl boyunca 418 bin veri girildi ve doğruluk oranı yüzde 98'e yükseldi.

A W437773 02

Bu projeye Polonya’nın büyük ilgi gösterdiği ve Türkiye’deki çalışmaları yakından takip ettiği belirtildi. Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dr. Dt. Kadir Gördeli, Polonya basınında projeye dair birçok haberin yayımlandığını ve bu başarının büyük bir uluslararası dikkat çektiğini söyledi. Ayrıca, proje sayesinde sağlanan verimlilik ve yüksek doğruluk oranı, sağlık alanındaki dijital uygulamaların ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyelerinin katkılarıyla geliştirilen bu proje, sağlık teknolojilerindeki yenilikçi uygulamalar açısından önemli bir kilometre taşı oldu. Yüzde 98’lik doğruluk oranı ile dünya genelinde dijital sağlık çözümleri sunan ülkeler arasında dikkat çeken Türkiye, yapay zeka destekli sistemleri hızla sağlık sistemine entegre ediyor.

A W437773 01

"418 bin veri ile yüzde 98 başarı oranı elde etmek önemli diye düşünüyoruz"

TBMM Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, "İlk defa Eskişehir’de uygulanıyor olması önemli çünkü Eskişehir biliyorsunuz ilklerin şehri. Devrim otomobili, lokomotifte en az birkaç tane ürünümüz var, lityum fabrikamız buraya açtık, havacılıkta benzer çalışmalarımız var. Diş hekimlerine yardımcı olan, görüntüleme anlamında yardımcı olan yapay zekâ destekli sistemi burada görmüş olduk. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ndeki hocalarımızın desteği, Eskişehir’de faaliyet gösteren yine bir başka özel yazılım şirketinin desteğiyle bu hale gelmiş oldu. İlk veriler son derece önemli, biz Yapay Zekâ Araştırma Komisyonu olarak sağlıkta yapay zekâ konusunun mecliste ve komisyonumuzda enine boyuna tartışmıştık. Biraz önce de arkadaşlara sordum buna benzer çalışma yapan ülke var mı diye. Bir ülkeden bahsettiler. Muhtemelen o kadar veri o ülkede de yok. Ülkemize inşallah bu verileri anonim hale getirerek, bu tip teknolojilerin gelişmesine de yardımcı olmamız gerekiyor. 418 bin verinin girilmiş olması son derece önemli. Bu kadar veri dünyada bir yıl süresinde girilmesi de açıkçası mümkün değil. Yapay zekâ sistemlerinin yakıtı, güvenilir veri. 3-5 veri de ile olmuyor 3 bin - 5 bin veri ile de olmuyor. 418 bin veri ile yüzde 98 başarı oranı elde etmek önemli diye düşünüyoruz. Bu sistem oturdukça başarı oranı artacak ve zaten burası pilot uygulama hastanesi olarak belirlenmiş. Muhtemelen Bakanlığımız, buradaki uygulamayı Türkiye genelindeki ağız ve diş merkezlerini uygulayacaktır. Bundan sonra hastalarımızın daha seri bir şekilde tedavisi mümkün olacak, hem de muhtemel hata payları en aza indirilmiş olacak" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı