Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl, haftalık Pazar toplantısında şehrin kentsel dönüşüm problemine ilişkin konuştu. Aynı zamanda inşaat mühendisi olan Fesih Bingöl, 8 katlı binaların olduğu caddelere dikkat çekti ve olası bir depremde buralarda ciddi yıkımların yaşanacağını ifade etti. 

Whatsapp Image 2024 09 22 At 15.18.55 (1)

“EMSAL VE KAT ARTIŞI ŞART”

Emsal ve kat artışı vurgusu yapan Bingöl, “Son bir aydır Eskişehir’de özellikle AK Parti ve CHP arasında kentsel dönüşüm tartışmaları süregelmektedir. Biz birkaç defan bunu ifade ettik. Hem MHP’nin hem Ayşe Ünlüce’nin hem İnşaat Mühendisleri odası Saadet Partisi’nin görüşlerimizi ifade ediyorlar. Çünkü doğru tek. Eskişehir’e eğer depreme hazır hale gelecekse kesinlikle ada bazında bir kentsel dönüşüm, emsal ve kat artışı olmalıdır. Bu olmadan kentsel dönüşüm olamaz” diye konuştu. 

“ESKİŞEHİR-BİNGÖL KARLIOVA HATTI ŞU AN HAREKETLİ”

Naci Görür’in Eskişehir-Bingöl hattının şu an hareketli olduğuna yönelik yaptığı açıklamaları hatırlatan Bingöl, “25 yılda CHP yerel belediye. Birileri kalkıp 25 yılda 25 tane daire yaptınız diyor. Aslında 25 değil 60. Ekonomik daralmanın olduğu bir dönemde vatandaşın cebinden para talep ederseniz Eskişehir’i kentsel dönüşüme hazırlayamazsınız ve Eskişehir’in de depreme hazır olmadığını söylüyoruz. Prof. Dr. Naci Görür’ün bir cümlesi var. Özellikle Eskişehir-Bingöl Karlıova hattı şu an hareketli. Dolayısıyla burada olası bir deprem bekleniyor. 6 ve 6.5 üzeri. Eskişehir’de olası bir depremde 15 bin insanın direkt ekileceği bir sorunla karşı karşıyayız. Buna yönelik belediyelerimiz ve merkezi yönetim el birliğiyle bu konuya el ataları gerekir. Eskişehir’in en öncelikli konusu bu olmalı” şeklinde konuştu.

“BÜTÜN BİNALARI 6 KATA GETİREBİLİRİZ”

Bingöl, “Eskişehir’in belli başlı riskli özellikle 8 katlı binaların olduğu caddeler riskli. Olasın depremde bu binalar yıkıldığında zaten yollar da kapanır. Burada yöneticilerin bunu mutlaka dert edinerek bir çalışma ortaya koymaları lazım. Ben İMO Başkanı Orkun Kılıç’a teşekkür ediyorum. Bir mühendis olarak oda başkanı olarak bizim görüşlerimizi de ifade ediyor. 8 katlı binalar caddeye cephe ama arkadaki binalar 4 katlı. Bunları hamurlayıp bir çalışma yaparak bütün binaları 6 kata getirebiliriz. Vatandaşın cebinden çok az para çıkarak burası dönüşebilir. Buna da ihtiyaç var” dedi.

“BELEDİYE BÜTÇESİ KULLANILMAMALI”

Kent lokantalarına da değinene Bingöl, “Eskişehir’de de kent lokantaları ile ilgili bir çalışma var. Evet bu kent lokantaları önemli proje ama bunun kaynağında belediye gelirlerinin kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Daha önce yerel seçimler ifade etmiştik. Eskişehir’de şu an açıkta kalan, yemek yiyemeyen binlerce insan var. Bunların bu imkânlardan istifade etmesi doğru bir anlayış ama kaynak nedir? Eskişehir’deki belediyelerin gelirlerinden alıp buraya aktarırsanız bu haksızlık olur. Bir fon kurulmalı. Eskişehir’de hayır yarışında katkıda bulunmak isteyen zenginler var. Onlardan alıp parayı bir yerde toplarsınız. O paralarla kent lokantasının masraflarını karşılarsınız. Ben Ayşe Hanım’ı ziyaret etiğimde görüşlerimi mutlaka ifade edeceğim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Meltem Karakaş