Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir TV programında, basına yansıyan kısmi af iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Daha önce yürürlüğe giren ve 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşmiş mahkûmların yararlandığı düzenlemenin, bu tarihten önce suç işleyip de cezası kesinleşmemiş olanları da kapsayacak şekilde genişletilebileceğini belirtti. Tunç, söz konusu düzenlemeyle ilgili kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ait olduğunu ifade etti. Ancak bunun bir af niteliğinde olmadığını, yalnızca hukuki eşitlik ilkesinin sağlanması için bir düzenleme yapılabileceğini vurguladı.
BAKAN TUNÇ AÇIKLADI
Adalet Bakanı Tunç, infaz düzenlemeleriyle ilgili çalışmaların 10. Yargı Paketi kapsamında sürdüğünü belirtti. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile birlikte, ceza adaleti sisteminin güçlendirilmesi, caydırıcılığın artırılması ve toplum huzurunu tehdit eden suçlarla mücadelenin etkin hale getirilmesi planlanıyor. Özellikle 2 yılın altındaki suçlar için denetimli serbestlik, koşullu salıverme gibi konuların değerlendirildiği bildirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi (2025-2029) çerçevesinde, 5 temel amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetin yer aldığı yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor. İlk yargı paketi kapsamında, cezasızlık algısının önlenmesi, belirli suçlar için kısa süreli hapis cezalarının uygulanması ve kamu hizmeti cezası getirilmesi gibi değişiklikler planlanıyor.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kısmi af tartışmalarına yönelik açıklamasında bunun bir af değil, hukuki eşitlik düzenlemesi olabileceğini açıkladı.
10. Yargı Paketi kapsamında, infaz sistemi ve suçlarla mücadeleye dair yeni düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde, ceza sisteminde hapis cezası yerine kamu hizmeti uygulanması gibi yeni politikalar gündemde olacak.