Türkiye'de yasak olan APP plakaların kullanımı ciddi cezaları beraberinde getiriyor.
Terör ve gasp gibi suçlarda kullanılan bu plakaların sahte versiyonları, merdiven altı işletmeler tarafından üretilip satışa sunuluyor.
ONLAR TERCİH EDİYOR
Görüntüsü için satın alanların dışında terör, gasp, soygun gibi suç arz eden olaylarda APP plakayı temin etmek kolay olduğu için tercih ediliyor. Kısa sürede imal edilip, istenilen rakam ve harf gruplarına göre bastırılan APP plakalar nedeniyle mağduriyetler yaşanabiliyor.
APP plakaların önünü kesmek için 2024 yılından itibaren sıfır ve plaka değişikliği yapılan ikinci el araçlarda karekodlu plakaların kullanılmaya başlaması da işe yaramadı.
O DA YAPILDI
Karekodlu APP plakayı devletin yetkisi dışında üretenler 611 liradan çiftini satışa sundu. Bilindik bir e-ticaret sitesinde fatura keserek satış yapan ve iş yeri adresi olarak bir bayrak direği üreticisini gösteren Ankara merkezli firma ilan açıklamasında "Ürünlerimizin hepsi garantilidir, Yeni sistem karekodlu beşiktaş app" yazdı.
SATICI: Satıcı kişi, plakanın muayeneden geçtiğini belirtirken "Yasal mı" diye sorduğumuzda ise bir sorunla karşılaşılmayacağını belirtti. Plaka sayı ve harf grubu ve sipariş numarasının Whatsapp üzerinden atılması halinde adrese kargolanacağını da söyledi.
SATIN ALAN YORUM YAPTI: Satışlar devam ettiği için satın alan birisi değerlendirme olarak "Baskı kalitesi çok iyi, QR kodlu yeni sistem olarak geldi, tavsiye ederim" yazdı.
YETKİ ŞOFÖRLER ODASINDA
Yasal plakaların basım yetkileri Şoförler Esnaf Odası'nda bulunuyor. Her ilçede bulunan Şoförler Esnaf Odaları'na gidilerek yeni plakalar yasal düzenleme çerçevesinde basılıp mühürlenerek plakanın sahibine teslim ediliyor.
Odalarda, isteğe göre rakam ve harf belirtilerek plaka basımı mümkün olmuyor. Devlet tarafından belirlenen ve noter tarafından tasdiklenen belgeyle birlikte başvuru yapılması halinde yeni basılmış plakalar alınabiliyor.
Bundan dolayı odaların dışında basım yapan her yer sahte plaka basıp sahte mühür kullanarak plakaları yasa dışı şekilde satıyor.
32 BİN 170 LİRA CEZASI VAR
APP plaka kullananlara yönelik olarak Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı uyarıda bulunmuştu. Yapılan uyarı kapsamında sahte veya APP plaka kullananların derhal bu plakaları çıkartarak devletin belirlediği standartlara uygun plakalara geçiş yapılması belirtildi.
APP plaka kullanmanın suç ve cezai yaptırımları olduğunu açıklayan EGM "APP plaka kullanmaya devam edenlere 2 bin 647 TL, sahte plaka kullananlara ise 32 bin 170 TL para cezası ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecektir" duyurusunda bulundu.
3 KİŞİ TUTUKLANDI
Geçtiğimiz Aralık ayında Ordu'da Avrupa Press Plakaların (APP) yasa dışı basıldığı atölyeye yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı.
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, 'App plaka' diye tabir edilen, 'Avrupa Press Plaka' olarak bilinen, büyük ve kalın karakterlerden oluşan yazı stillerinin kullanıldığı plakaların yasa dışı basıldığı atölyeye baskın düzenlemişti.
EGM'nin açıklaması şöyle:
"1 Ocak 2024 ve sonrası ilk kez tescil edilen araçlar ile yeniden tescil plakası basılan araçlarda karekod (QR kod) ve tanım numarası bulunması zorunludur.
Eğer sahte veya APP plaka kullanıyorsanız, derhal bu plakaları çıkartarak, devletin belirlediği standartlara uygun plakaları kullanmaya geçmelisiniz.
Çünkü, sahte ve APP plaka kullanmak suçtur ve cezai yaptırımları mevcuttur.
APP plaka kullanmaya devam edenlere 2 bin 647 TL, sahte plaka kullananlara ise 32 bin 170 TL para cezası ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecektir. Trafik sorunlarının çözümü, trafik kurallarına uyumla sağlanır, lütfen TRAFİK KURALLARINA UYALIM."
AĞIR KUSUR SAYILIYOR
Araç muayene istasyonlarını işleten TÜVTÜRK, plaka yönetmeliğini açıkça belirtti. TÜVTÜRK'teki açıklamada şu detaylar yer aldı:
"Plaka Yönetmeliği Hakkında
Plakaların Yönetmelikte Tariflendiği Koşullara Uygun Olarak Araca Monte Edilmiş Şekilde Kullanılması
-Plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek şekilde vida, yansıtıcı, boya vb. herhangi bir müdahalede bulunulmuş, onarım yapılmış plakalar,
-Üzerinde bulunması zorunlu olan dalgalı çizgi şeklindeki hologram, TR ve Ayyıldız şeklindeki hologramın bulunmadığı plakalar,
-Plakayı basmaya yetkili kurumun kullandığı karakter ve rakamların, karakter kalıpları dışına çıkarılarak harf ve rakamların kalın boyandığı plakalar,
-Plaka basmaya yetkisi olmayan bir kurum/kişi tarafından yönetmelikte gösterilen şekil ve şartların dışında basılan plakalar,
-Okunamayacak derecede yırtılmış, delik, hasar görmüş, karakterleri silinmiş olan plakalar,
-Üzerine folyo yapıştırılan, şeffaf örtü konulan plakalar
-Araçta okunamayacak şekilde bir yere monte edilen plakalar
-Üzerinde yetkili kurum onay mühürü bulunmayan plakalar
-Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir."