Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar yatırımcıların dikkatini çekerken, uzmanlar altının geleceğine dair farklı bir tablo çiziyor. Küresel ekonomik verilerin yanı sıra, siyasi gelişmelerin ve beklentilerin altın fiyatları üzerinde belirleyici olacağına vurgu yapılıyor. Yatırımcılar için yeni fırsatlar ve riskler barındıran bu dönemde, altın piyasasını etkileyecek faktörler neler?

Trump'ın Açıklamaları Piyasaları Sarsarken Altın Neden Yükselmedi?

ABD'de Başkan Donald Trump'ın enflasyon endişesini göz ardı etmeyen açıklaması, ABD borsaları ve kripto paralarda büyük bir çöküşe neden oldu. Kripto para piyasasında yaklaşık 4 trilyon dolar buharlaşırken, küresel yatırımcılar güvenli liman olarak görülen altının neden hızla yükselmediğini merak ediyor.

Doların Düşüşü Altın Üzerinde Baskı Oluşturuyor

Küresel ticaret savaşları kapsamında ABD'nin ek vergi talepleri, misillemelerle karşılık buluyor. Bu durum dolarda risk algısının artmasına neden olurken, ABD resmi para birimi güçsüz seyrediyor. Ons altın fiyatlarına da yansıyan bu tablo, altın üzerinde kısmi bir baskı oluşturuyor.

Altın Fiyatları Siyasi Gelişmelere Kilitlendi

Uzmanlar, altında yükseliş için asıl beklenen verinin ekonomik değil siyasi olduğuna dikkat çekiyor. Küresel ticaret savaşlarının ve bunun küresel ekonomiye etkilerinin zaten 2024 sonu ile 2025'in ilk başlarında fiyatlandığını belirten uzmanlar, bu sebeple altının peş peşe rekorlara imza attığını hatırlatıyor.

Ukrayna-Rusya Ateşkesi Altını Nasıl Etkileyecek?

Şimdi altının bu tarihi yükselişten gevşeyerek yatay seyrettiğini kaydederek, ABD'nin dahil olduğu Rusya- Ukrayna barış görüşmelerinin nihayete ermesinin fiyatlanacağını kaydediyor. Anlaşmanın sağlanmasının küresel istikrarı artırabileceği adım olarak yorumlanırken altın fiyatlarında gerileme anlamına gelebileceğini kaydediyor. Bu sebeple küresel altın yatırımcıları ateşkes görüşmelerinden gelecek haberlere odaklanmış durumda.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir. 

Kaynak: Haber Merkezi