Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye bağlı (TÜRKŞEKER) bağlı Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası’nda 2024-2025 pancar alım kampanyası törenle başladı.
Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ünal, etkinlikte yaptığı konuşmasında, yaşanan savaşlar, iklim değişikliği ve ekolojik krizler nedeniyle tarımsal üretimde dünyanın yüzde 30 açık verdiğine dikkat çekti. Covid-19 pandemisinde tarım, gıda ve gıda güvenliğinin öneminin küresel boyutta bir kez daha anlaşıldığını belirten Ünal, üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
“PANCAR EKMEM” DERSE VAY HALİMİZE
Çiftçinin tarımdan uzaklaştırılmaması için üretene sahip çıkılması gerektiğini belirten Ünal, “Üretimi sevdiremez, köylünün hak ve menfaatlerinin arkasında olmazsak eğer o vakit bu fabrikanın bacalarını tüttüremeyiz. Bu pancar varsa bu fabrika açılıyor. Bizim insanımız çalışkandır, yılmaz ve mücadeleden vazgeçmez ama bir gün yılar, bu taban fiyatlarla ‘zarar ediyorum, pancarı ekmem’ derse vay halimize” dedi.
“ALIN TERİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ”
Şeker pancarının Anadolu tarımının lokomotifi, çiftçinin ise sigortası olduğunu aktaran Ünal, “Biz pancar ekmek istiyoruz. Pancarımıza, fabrikamıza, şekerimize sahip çıkmak istiyoruz. Tek talebimiz üreticinin alın terinin karşılığını alabilmek. En büyük problem tarlada üretilen ile market rafı arasındaki fiyatın farklı olmasıdır” diye konuştu.
“PANCARDA TABAN FİYATI MEMNUN ETMEDİ”
Şeker pancarında ton başına 2 bin 375 TL olarak açıklanan alım fiyatının beklentiyi karşılamadığından bahseden Ünal, “Öyle bir taban fiyat açıklandı ki, doluya koyuyorum almıyor, boşa koyuyorum dolmuyor. Bizi tam arafta bıraktınız. Ne ‘iyi’ ne de ‘kötü’ diyebiliyoruz. Enflasyonist bir ortamdayız. TÜİK’in açıkladığı son altı aylık tarım girdilerindeki artış yüzde 48 ila 50 civarında. O vakit şeker pancarına da bu yansıydı. Taban fiyatı için 3 bin lira talep ettik. 2 bin 375 lira arafta bir fiyattır. Bu saatten sonra fiyat belki değişmez ancak yüzde 16 polar (pancar bitkisinin içindeki şeker varlığı) , yüzde 14 üzerinden hesaplanabilir” ifadelerini kullandı.
“KİMSE SİZE BİR ÇUVAL ŞEKER VERMEZ”
Dünyada yaşanan savaşların gıda güvenliği ve güvenlik stokunun önemini bir kez daha gösterdiğini söyleyen Ünal, şunları belirtti: “Sizde şeker olmazsa ambargoda kimse size bir çuval şeker vermez. Eskilerin dediği gibi; ‘un, yağ ve şekerin varsa sırtın yere gelmez…’ Devlet ve özel fabrikalar olmak üzere toplam 700 bin ton şeker var. Dünyada kişi başı tüketilen şeker miktarı 30 kilogram. Abartılacak bir durum yok. İki kişi bir kilo şeker yiyor. Bunun enflasyona çok büyük bir katkısı olmaz. Bu fabrikaların bacasının tütmesi için şekeri yüzde 15-20 pahalıya yiyelim ama pancarın fiyatını 3 bin lira yapalım. Üreticiyi küstürmeyelim…”