Daha önce bazı branş polikliniklerinde eğitim amaçlı 2 saat veya yarım gün süren kapatmaların, haftada 1 saatle sınırlandırılmasına karar verildi. Bu düzenlemeyle birlikte polikliniklerin uzun saatler boyunca kapalı kalmasının önüne geçilmesi ve randevu sistemindeki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor.
İstanbul Tabip Odası ve birçok uzman, alınan bu kararın tıp eğitiminin kalitesini düşüreceğini ve doktor yetiştirme sürecine olumsuz etki yapacağını savunuyor.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, karara tepki göstererek "Randevu verdiğiniz hastaya 'hadi ben eğitime gidiyorum' diye kapatmıyorsunuz, ancak sistem o saatleri randevuya kapatıyor ve eğitimler yapılıyordu. Şimdi ise bu sürenin de iptali isteniyor" dedi.
Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Pınar Saip ise "Eğitim saatlerinin azaltılması, halkın tanı ve tedaviye ulaşmasını zorlaştırır. Bu bir çözüm değil, aksine geleceğin doktorlarının niteliğini düşürür" ifadelerini kullandı.
Meslek odaları, İl Sağlık Müdürlüğü’nün aldığı kararın geri çekilmesini talep ediyor. İstanbul Tabip Odası, konuyu İl Sağlık Müdürü ile görüşmek için randevu talep etti. Prof. Dr. Pınar Saip, "Yapılan düzenleme, yönetmeliklere aykırı. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
YENİ UYGULAMA DEVREYE ALINDI
Sağlık Bakanlığı, randevu sisteminde yaşanan sorunları gidermek için çeşitli önlemler almaya devam ediyor. Riskli hastalara randevu önceliği tanınması ve randevusuna gitmeyip iptal etmeyenlere 15 gün randevu yasağı getirilmesi gibi adımlara rağmen, İstanbul’da özellikle bazı branşlarda randevu sıkıntısının devam ettiği belirtiliyor.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 1000 aile sağlığı merkezi ve 100 sağlıklı hayat merkezi açılacağını duyurdu.